THE MEÄNLANDin laulaja ADAM HUUVAn mietteitä yhtyeen esikoislevystä ja matkasta tähän asti

MeanlandlogoThe Meänlandin laulaja ja lauluntekijä Adam ”Aatu” Huuva on tyytyväinen ja  myös helpottunut. Levyä heiltä on odotettu pitkään kuin kuuta nousevaa ja nyt vihdoin esikoissinkku on kaupoissa. Mukana levyllä ovat basisti Jani Nikulan kirjoittama humoristinen Sole mikhään ja Huuvan kantaaottava Rojalist, javisst.

Meanlandyhtye

The Meänland

Tornionlaaksossa aikamoiseksi hitiksi noussut Sole mikhään on saanut lopullisen muotonsa. Siitä on nipistetty minuutti pois, saatu radioystävällisempi ja mikä hienointa kappaleella vierailee Jope Ruonansuun suosittu roolihahmo Mauri Äkäslompolo.

AatuHuuva2

Adam Huuva

Rekkakuski pääsee revittelemään ja räppäämään Sole mikhään- biisin väliosassa, mutta muuten Maurilla on enemmän kuuntelijan rooli. Hän taustoittaa Huuvan laulua välihuudoin tyyliin; justhiin, jaa, ei vain ainakhaan.

– Jopella tai Maurilla oli kyllä paljon muutakin sanottavaa, mutta jottei hän olisi ominut biisiä aivan kokohnaan, sitä sitten tasapainotettiin yhteistuumin studiolla, Aatu huomauttaa.

Kun sinkku purkitettiin Kemissä ja Kime Klemettisen GreatSounds-studiolla, Huuva osasi odottaa, että ennemmin tai myöhemmin Meänlandin ja Jope Ruonansuun tiet kohtaavat.

– Olen nähnyt sen jopa väistämättömänä ja niin hassulta kuin se kuulostaakin jopa pelännyt sitä. Moni asia ajoi meitä ja Jopea yhteen. Jo ennen Kimen tapaamista kytkökset olivat melko selvät. Mauri Äkäslompolo ja meänkieli plus sellistimme Laura Holappa ja Jopen hyvä kaveri Jari Vesa, jotka ovat molemmat töissä Radio Perämeressä.

MauriAkas

Mauri Äkäslompolo

MeanLlaura

Laura Holappa

– Sitten kun Kime kertoi, että Jope oli Kemissä keikalla nauhoitusten aikaan, homma oli aika selvä. Kime aikoi pyytää Jopea käymään studiolla kuuntelemassa kappaletta. Hän jopa itse lausui ääneen sen mikä meillä kaikilla tietysti oli jo mielessä eli pyytää, josko Jope voisi lisätä siihen jotain Äkäslompolon Maurina.

Nyt sinkku on lähtenyt valtakunnalliseen levitykseen, mutta Huuva ei lähde povaamaan sen menestystä.

-Olen aika nöyrä poika näissä hommissa. Turha juhlia etukätheen, mutta kyllä minusta tuolla tekeleellä, varsinkin nyt tuossa viimeistellyssä asussa on ihan hyvät mahollisuuet soija radiossa. Ja kun vielä on Jope Ruonansuu myyntivalttina, niin täytyyhän sinkkua ainakin yrittää pistää framile, eli tyrkyttää eri tahoille.

MeanlandlogoThe Meänland on sinun perustama yhtye, mikä on sen historia ja miksi  valitsit juuri reggaen rytmialustaksi?

MeanLsami

Sami Bergman

– Sehän perustethiin loka-marraskuussa 2010 vartavasten Luulajan Tornedalsfestejä varten. Olin jo pitemmän ajan mielessäni hautonut ideaa meänkielisestä kantaaottavasta reggaesta. Ajattelin, että nyt on pakko yrittää saada kasaan yhtye ja onnekseni Pia Suonvieri, joka oli toisena vastuussa artistikaartin kiinnittämisestä, ”otti riskin” laadun suhteen kuulematta meitä.

– Itse olen aina ollut mustan rytmimusiikin ystävä ja haaveillut sen esittämisestä. Reggae valikoitui musiikkigenreksi siksi, että se on altavastaajan musiikkia, jonka letkeyden kautta on mahollista ilmaista kärkeviäkin mielipiteitä. Lisäksi reggae, kuten räppikin, pitää juurruttaa omiin oloihin.

– Olin kuunnellut Jukka Poikaa eli Kapteeni Ääntä ja ystävän ansiosta löysin sitten myös Raappanan, jonka levyä soittelinkin aika paljon. Tykkäsin siitä, miten sujuvasti suomen kieli soveltui reggaeseen ja erityisesti raggamuffinräpätykseen. Samalla lailla myös meänkieli ja reggae ovat oiva ja toimiva yhdistelmä.

Mikä on oma aiempi musiikkkihistoriasi, onko se enempi kansanmusiikkia kuin rockia?

– Ei ehkä niinkään kansanmusiikkia kuin klassista musiikkia. Olen aiemmin paljon laulanut kuoroissa ja harrastanut klassista laulua. Sitten olen ollut laulusolistina kahdessa Bengt Pohjasen Uupperassa. Edelleen minua pyydetään aika ajoin laulamaan esimerkiksi hautajaisissa.

– Kansanmusiikkihan on kyllä elementti, jonka met olema Meänlandissa haluhneet pittää ja säilyttää. Se on osa sitä uskottavuutta ja juurruttamista. Siksi olemmekin pitäneet tärkeänä akustisten soittimien mukanaoloa. Varsinkin Ruottissa on vahva folkrootsreggaeliike, pääasiassa Kultirationin ja Glesbygd`nin ansiosta.

MeanLvuotiMikaKimeToni

GreatSoundsissa Ville Vuoti (vas.), Toni Väisänen, Kime Klemettinen ja Mika Mustonen

MeanlandlogoThe Meänlandissa on kaksi puolta. Jani Nikula kirjoittaa lauluja rakastamisen vaikeudesta pilke silmäkulmassa ja sinä otat lauluissasi kantaa yhteiskunnallisesti. Onko se, mitä haluat yhtyeen musiikin olevankin?

-Yhtye menee juuri haluamaani suuntaan. Jännää on tehdessä seurata mihin tässä loppujen lopuksi joudutaan ja päästään.

– Ennen kuin se yhteinen sävel ja ennen kaikkea luottamus bändikavereitten kesken kunnolla syntyi, mie uskon, että itte kukanenkin meistä vähän pölkäsi, ettei vain Meänlandin ”ilme” pääsis riistäytyyn käsistä, ja ettei sen seurauksena ennää yhtyeessä viihtyisi.

– Meillä olikin alussa pitkiä ja kuumeisia keskusteluja siitä, mitä itte kukanenkin haluaa, että bändi tekee ja miltä se kuulostaa.

– Mieki pölkäsin, että minun alkujaan lähinnä kielipoliittiselta pohjalta alulle pantu prokkis vesittyisi Janin hilpeämpien sanotusten takia, mutta väärässähän mie olin.

– Son sitä Meänlandin moninaisuutta, jota miekin tänhään tajuan vaalia. Yhessä met tätä tehemä, eikä niitä kielipoliittisia juttuja jaksa kukhaan alati kuunella.

– Tahomma ylläpitää myös omaa rajattomuuttamme, emmekä suostu määrittelemään itseämme esimerkiksi sen enempää haaparantalaisiksi kuin torniolaisiksikaan.

 Toinen sinkun biiseistä on sinun tekemä Rojalist, javisst, joka sävellyksenä on koukuttavampi kuin Sole mikhään, mutta mikä on sen sanoma?

– Se on semmonen punkhenkinen Pelle Miljoona – pläjhäys, joka ivallisesti arvostelee eritoten Ruotsin monarkiaa ja sitä miten ”me” jokainen solidaarisesti ylläpiämme heidän elämäntyyliä sillä viidellä tai kymmenellä kruunulla per vuosi.

The Meänland on yhtä kuin reggae på meänkieli, mutta olet myös muitten vähemmistöjen puolestapuhuja. Laulat muun muassa Bob Marley-coverilla Porosoturi; Päässä neljän tuulen lakki, menhään sekashiin koko sakki.

Joo…meinaan, että lantalaiset naiva lappalaisia ja niin eehleen. Että naihaan poikki kaikki vähemmistöt. Piethään yhtä ja puhalletaan samhaan hiihleen.

MeanLjani

Jani Nikula

Jani Nikula kertoo arkistojutussa mm. Sole mikhään-laulun synnystä: http://vaylanpyorre.blogspot.fi/2012/10/the-meanlandilta-levy-jouluksi-kuuntele.html