Tässä ja nyt: Miten houkuttelit rovaniemeläishuiput JACQUES DANIELS PROJECT-bändiisi, Jari Karjalainen?
JDP4

Jacques Daniels Project

TassaNytKymmenkunta vuotta sitten alkunsa saanut  8-jäseninen Jacques Daniels Project   julkaisee 19. toukokuuta Rovaniemen Kauppayhtiöllä minialbumin …are we there yet?.  Se on kiireisten muusikoiden viides yhteiskeikka, joten paikalle rientäville on luvassa harvinaista herkkua.

JDP on mielenkiintoinen tuttavuus. Sen musiikin edistyksellisyys taipuu levyllä vaivattomasti ja uskottavasti  popin kepeyteen. Se ei ylenkatso mitään rytmimusiikin genreistä, vaan pomii  niistä parhaita paloja. Rahkeita olisi isompiinkin progeteoksiin, mutta esikoislevyllä pitäydytään toistaiseksi vielä kohtuudessa.

Tämän Rovaniemi allstars-kokoonpanon johtaja on laulaja, lauluntekijä ja kosketinsoittaja Jari Karjalainen. Muut jäsenet ovat  kitaristit Timo Rehtonen ja Jaakko Niemi, basisti Jouko Isokangas, rumpali Sami Enbuska, puhaltaja Hannu ”Hande” Mikkola ja laulajat Jaana Isokangas ja Katja Auvinen.  Tuttuja nimiä muun muassa yhtyeistä Astman Brothers, Suvi Teräsniska, Wristshakers, Hämärästä Aamunkoittoon, Iskuporakone ja Nasty Habits.

Jdp3

Jari Karjalainen

Jari Karjalainen, JDP:n jäsenet tunnetaan Lapissa, oliko heidät vaikea saada bändiin?

– Kaikki tapahtui oikeastaan puolivahingossa ja  yhteyksien kautta.  Joku tunsi aina jonkun, joten bändin kasaaminen oli helppoa. Vaikeus oli lähinnä saada bändin kasaaminen aloitettua, kuten yleensä kaikki muutkin asiat.

JDP on esiintynyt paraatikokoonpanossaan vain muutaman kerran, johtuuko se muista töistä?

– Kaikkihan meistä tekee muita töitä – jos ei musiikin puolella, niin jotain muuta, ja valitettavan harvoin löytyy yhteistä aikaa. Viimeksi olemme soittaneet keikan varmaan 4-5 vuotta sitten, jonka jälkeen aloimme työstää levyä, ja sittenhän kaikille alkoi kasaantua kaikenlaista muuta.

Kuuden biisin minialbumi on teidän ensimmäinen virallinen levyjulkaisunne, onko JDP teille harrastus?

– Vaikea tätä on harrastukseksi sanoa, kun tähän laittaa kuitenkin niin ison osan omaa sieluaan. Kutsumus kai kuvastaa tilannetta paremmin.

JDP:n musiikki on pääosin sinun kynästä, minkä bändin katsot olevan eniten sukua JDP:lle ?

– En oikein katso minkään bändin olevan hirveän paljon sukua JDP:lle. Pystyisin listaamaan  varmaan helposti sata bändiä ja artistia, jotka ovat vaikuttaneet minuun biisintekijänä. Queenin ja Frank Zappan käsittämätön monipuolisuus ja uskallus ottaa riskejä musiikin suhteen ovat aina olleet oman musiikin tekemiseni tiennäyttäjänä, mutta en uskalla silti verrata heitä meihin.

Henkilökohtaisesta historiastasi, miten sait ensikosketuksen musiikkiin?

–  Hämärästi muistan joskus ehkä 4-vuotiaana kuunnelleeni Nuorgamissa jotain Juicen kokoelmaa. Siihen aikaan taisin popittaa myös Dingoa, Elvistä ja Sleepy Sleepersiä. Enimmäkseen siis rokilla ollaan menty, mutta  joikuakin tuli toki siinä ohessa jonkun verran kuultua, jos ei radiosta, niin saamenkielen tunneilla.

Kuuntelet varmasti paljon ja monenlaista musiikkia, mikä on viimeksi kolahtanut ja miksi?

– Voi kauhia, mitä näitä nyt on. Snarky Puppy ja Dirty Projectors lienee viime aikojen soitetuimpia nykybändejä mun levyhyllystä, mutta ehkä tuorein tapaus mikä on viime aikoina soinut tehokkaasti päässä on Babymetal.

Mikä on sinun kaikkien aikojen suosikkialbumi?

– Tuohonkin on aika monta vaihtoehtoa. Riippuu fiiliksestä. Yleensä vastaisin tähän että Queenin toinen levy, Frank Zappan We’re Only In It For The Money tai  Genesiksen The Lamb Lies Down on Broadway.

Mikä oli elämäsi ensimmäinen albumi, jonka ostit?

– Ensimmäinen ostamani CD-levy taisi olla joku kämäinen halpisrautalankakokoelma, mutta jos sitä ei lasketa, niin Green Dayn Insomniac lienee uskottavampi vaihtoehto. Ennen CD-aikaan siirtymistä ostin kasettina kylläkin Michael Jacksonin HIStoryn, joka oli ensimmäinen omilla rahoilla ostamani äänite.

Mikä on parasta lappilaista musiikkia, jonka tiedät?

– Parasta lappilaista musiikkia… hmm. Riippuu, minkä määrittelee lappilaiseksi. Väittäisin, että Jaakko Laitinen & Väärä Raha on aika kova nimi tähän yhteyteen. Selvästi lappi-vivahteista musiikkia, ja henkilökohtainen suosikki tältä osastolta.

Jacques Daniels Projectin minialbumi “…are we there yet?” on  ostettavissa muun muassa Amazonista, Google Playstä,  iTunesista ja kuultavissa Spotifyssa!

AJ/ Osa 4