Syvien rivien suosikki EERO AVEN on poissa

Eero Aven R.I.P.

”Suru-uutinen!  -Elämäntoveri- taiteilija Eero Aven on lähtenyt viimeiselle keikalleen tänään aurinkoisena aamuna 7.4.2020. Paljon on kilometrejä takana ja isoin keikka tuli nyt. Laulut on laulettu maan päällä.

Viihdetaiteilija on lähtenyt taivaskanavalle jatkamaan laulun taikaa. Kaipaamaan jäivät todella rakastettua ihmistä omaiset. Toiveemme on, että annatte meidän surun ryynit ja murheen kyyneleet itkeä rauhassa ja jokainen teistä voi muistella häntä omalla tyylillään.”

Tämä Eero Avenin lähiomaisten viesti tavoitti meidät puoliltapäivin. Hän oli kuollessaan  78-vuotias.

Eero Kittilän markkinatansseissa 2006

”Eero oli vanhan liiton miehiä ja tinkimätön yleisönsä palvelija. Hän kärsi suunnattomasti tästä nykypäivän meiningistä, ja hän toi sen myös julki aina kun yhteyksiä pidettiin.” muistelee levy-yhtiö Poptorin Erkki Puumalainen fb-sivullaan.

Eero Avenia kutsuttiin Takametsien Elvikseksi, sillä hän esiintyi missä kansa liikkui. Lapissakin hän kolusi joka kylän kuppilat, päässään Raattaman kyläkauppiaan  Juho Auton 1980-luvun alussa lahjoittama lätsä.  Aikoinaan M. A. Numminen sanoi, että Tornionlaaksoon hänet tutustutti Paavo Kulju, mutta muuhun Lappiin Eero Aven.

Numminen myös buukkasi vuonna 1967 keikkailunsa aloittaneen Avenin  Love recordsille, jossa yritettiin vängällä vääntää hänestä rokki-idolia. Hän levytti Elvistä, Gary Glitteriä ja Alvin Stardustia, mutta perinteinen tanssi-ja iskelmämusiikki oli hänen juttunsa ja valssista Sirpaleet tuli Lovella hänen suurin menestyksensä.

Pikkukuppiloiden ja -tanssipaikkojen kiertäjän  Avenin  tuotanto on runsas, mutta epätasainen. Vaikkei hän olekaan hittilistoilla juhlinut, monet hänen lauluistaan ovat jääneet elämään. Lapistakin hän on tehnyt tunnetuksi muun muassa kittiläläisviulistin Leo Siirtolan Kylmän kukkia-kappaleen, Lauri Vitikan säveltämän Elämäntoverin, Naltioon-humpan  ja Topi Keräsen Kukka-Maarian.