SVART records julkaisee 1970-luvun Pop- & Jazz Liisa-radiotaltiointeja mm. Wiguja, Pressaa, Kalevalaa ja Tolosta

Wigwam75

Yleisradion Liisankadun studioiden 70-luvun proge- ja jazz-aarreaitta avautuu vihdoin. Turkulaisen Svart Recordsin Yle-julkaisusarja alkaa maaliskuussa, mukana paljon  ennenkuulematonta musiikkia.

Vuosien 1972 ja 1977 välillä Yleisradion rinnakkaiskanavalla kuultiin sarja studiokonsertteja, jotka äänitettiin yleisön edessä Kruununhaan Liisankadun studioilla Helsingissä.

Arki-iltaisin parhaaseen kuunteluaikaan radioituja tilaisuuksia järjestettiin kuutisenkymmentä, ja idean isä Erkki “Unde” Lehtola sekä hänen seuraajansa Jake Nyman kutsuivat esiintyjiksi aikansa progressiivisen rockin ja edistyksellisen jazzin kiinnostavimmat nimet, joista monista on vuosikymmenten aikana tullut suuria kulttiklassikkoja.

Liisankadulle saapuivat muiden muassa progeyhtyeet Wigwam, Tasavallan Presidentti, Finnforest sekä konsertin aikaan vielä suomenkielellä esiintynyt Kalevala. Popstudion sisarohjelma Jazzstudio sai vieraakseen esimerkiksi Olli Ahvenlahden, Eero Koivistoisen, Jukka Tolosen ja Otto Donnerin yhtyeitä. Monet kokoonpanot olivat projektiluonteisia eivätkä ne koskaan päätyneet viralliseen levytysstudioon.

Svart Records julkaisee vuosien 2016 ja 2017 aikana lähestulkoon kaikki säästyneet nauhat kokonaisuudessaan vinyylinä ja CD:nä. Kunnianhimoinen projekti alkoi kolme vuotta sitten, ja nyt nauhat on restauroitu siihen kuntoon, että ensimmäiset kahdeksan konserttia julkaistaan kahdeksana vinyylinä ja neljänä CD:nä maaliskuun alussa 2016. Julkaisukuntoon saattamisen on toteuttanut aikakauden musiikkiin erikoistunut Finnvoxin Pauli Saastamoinen.

Svart Recordsin Tomi Pulkki pitää julkaisuprojektia kulttuurillisesti merkittävänä ennen kaikkea siksi, että 40 vuotta sitten tallenteiden teko ei ollut yhtyeille yhtä vaivatonta kuin nykyään.

– Lehtola ja Nyman kutsuivat Liisankadulle monta yhtyettä, jotka eivät koskaan päässeet levyntekoon tai joiden studioalbumi seurasi vasta vuosien päästä. Studioalbumien teko oli kallista, eikä monikaan tuottelias orkesteri päässyt tallentamaan kuin osan tuotannostaan levylle. Liisankadun studiolivetallenteet ovat harvinainen ikkuna tähän aikaan. Materiaalista löytyy lisäksi paljon kappaleita, sekä yhtyeiden omia sävellyksiä että covereita, jotka eivät päätyneet levyille lainkaan.

Julkaisulista: maaliskuu – syyskuu 2016
Pop Liisa 1: Tasavallan Presidentti LP
Pop Liisa 2: Jukka Hauru LP
Pop Liisa 3: Wigwam LP
Pop Liisa 4: Taivaanvuohi LP
Jazz Liisa 1: Unisono Quartet LP
Jazz Liisa 2: Taivaantemppeli LP
Jazz Liisa 3: Jukka Tolonen LP
Jazz Liisa 4: KOM Quartet LP
Pop Liisa 5: Jukka Hauru / Nono Söderberg LP
Pop Liisa 6: Finnforest / Elonkorjuu LP
Jazz Liisa 5: Jupu Group LP
Jazz Liisa 6: Jukka Linkola Octet LP
Pop Liisa 7: Kalevala LP
Pop Liisa 8: Nimbus LP
Jazz Liisa 7: Wasama-Tuominen Trio / Oton Kvartetti LP
Jazz Liisa 8: Wasama Quartet / Pentti Hietanen & Teppo Hauta-Aho LP
Pop Liisa 9: Jukka Tolonen Band
Pop Liisa 10: Hurmerinta-Sorvali Big Band
Pop Liisa 11: Petri & Pettersson Brass / Magyar
Jazz Liisa 9: Mike Koskisen Orchestra
Jazz Liisa 10: Otto Donner Treatment
Jazz Liisa 11: Pentti Lahti Band / Olli Ahvenlahti & Eero Ojanen Duo
Jazz Liisa 12: Mircea Stan Quartet / Jukka Ruohomäki

Ylen juttu Liisankadun studiosta:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/08/01/liisankadun-popstudiossa-poppi-parisi-ja-proge-venyi-ja-venyi