Suville arvostettu Kullervo Linna-palkinto
SuviKullervoLinna

Kuva: Warner Music Finland

Suvi Teräsniska sai tänään arvostetun Kullervo Linna Säätiön palkinnonVuodesta 1989 lähtien jaettu tunnustus annetaan suomalaisen iskelmä- ja tanssimusiikin luomisen ja esittämisen edistämiseksi.

Toinen palkittu oli sanoittaja ja säveltäjä Sauvo Puhtila eli Saukki . Palkinnot olivat suuruudeltaan 4 200 euroa.

Aiemmin lappilaisista palkinnon ovat saaneet vastaanottaa vain vuonna 1995 Souvarit, jotka antoivat pienenä tyttönä Suvillekin kipinän laulajan tielle.

Vuonna 1987 kuollut säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Kullervo Linna säätiöi tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina.

KullervoLinna

KULLERVO LINNA (1911-1987)

Linna muistetaan parhaiten laulustaan Kultainen nuoruus. Lopullisen muotonsa sävellys sai Lemmenjoella, mutta osan siitä hän oli kuullut isänsä soittavan huuliharpulla jo vuosia aiemmin.

Linna oli ajautunut Lappiin kultakuumeen puremana 1940-luvun lopulla ja stadin kundi pysyi uskollisena Inarin maisemille elämänsä loppuun asti. Hän muun muassa löi viimeiset rummunlyöntinsä vuonna 1987 Tankavaaran kullanhuuhdonnan MM-kisoissa. Vuodesta 1965 lähtien hänellä oli mökki Menesjärvellä, mutta sitä ennen hän viihtyi Lemmenjoen kultamailla.

Soittajan uransa Linna aloitti jo 1930-luvulla, mutta vasta Kultaisen nuoruuden voitettua nimimerkki Kullervon sanoituksella lokakuussa 1949 Yleisradion iskelmäsävellyskilpailun, hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen. Muita Linnan tunnettuja kappaleita ovat Itämainen uni, Iltarusko, Unikuva ja Unteni valkea lilja.

Pääasiassa rumpuja soittanutta Kullervo Linnaa pidetään myös suomalaisen humpan isänä. Villitys sai alkunsa radion hupailuohjelmassa Kankkulan kaivolla, josta Linna Humppa-Veikkoineen lähti levittämään 1960-luvun alussa humpan ilosanomaa ympäri Suomen rikkoen yleisöennätyksen toisensa jälkeen. Yhtye teki levytyksiä vuoteen 1978 asti ja kaikkiaan yli 400. Viimeisin LP oli nimeltään itseironisesti Vuoret vierivät.

Humppa-Veikkojen tunnetuin Lappiin liittyvä humppa on Muistojen Inari . Petsamo ja Lappi myös tunnetaan ja tietysti myös yhtyeen settiin kuuluneet Beatles-coverit.