Kaulirannan kultakurkku MARKUS on kuollut

Markus (Markku Tranberg) kuoli 73-vuotiaana Tampereella, jossa hän vietti suurimman osan elämästään.

– Kyllä mää olen niin monta yötä valvonut, että eläkepäivät ovat jo ansaittuja,  Markus totesi Radio Musan Pentti Teräväisen haastattelussa kymmenen vuotta sitten.

Hän oli tehnyt keikkaa vuodesta 1962 lähtien ja oli aika antaa vuoro muille ja vanhuus sairauksineenkin alkoi vaivata.

Suurimmalla hitillään Vain kotka lentää aurinkoon Markus lauloi: Se lentää vahvoin siivin loistoon auringon/ Ylös jää kotka kunnes tyyni sää/ Taas metsän puissa soi…

Markukselle hyvää taivasmatkaa! Alle kerättynä miehen tähtihetkiä ja etenkin tarinaa hänen läpimurtovuodesta 1970.

Intro

Markuksen hullu vuosi oli 1970. Finnlevyssä oli etsitty komeaääniselle Markukselle kuumeisesti sopivia levytyskappaleita, ensimmäistä omaa singleä varten. Edellisenä vuonna hän oli levyttänyt sinkkupuolikkaan Viimeinen kevät pärjättyään kansallisessa Tähtijahti-kisassa. Vaikka laulusta onkin tullut vuosikymmenten kuluessa ikivihreä,  listamenestystä sille ei tullut.

Suosikki

Kun Paul Simon  oli kuullut Pariisissa perulaisen Los  Inkasin esittävän kansanlaulua El Condor Pasa 1800-luvulta, hän kiirehti heti kirjoittamaan  siihen englanninkieliset sanat ja siitähän tuli Simon & Garfunkel-duolle maailmanmenestys. Suomalaisen tekstin lauluun teki Tuula Valkama ja  Vain kotka lentää aurinkoon-laulun levytti ensimmäisenä Markus. Toiselle puolen tuli perinteinen  Toivo Kärki-iskelmä Jos vielä oot vapaa, johon sanat kirjoitti Juha Vainio. Sen Markus nappasi laulettavakseen, kun se ei Joukolle ja Kostille kelvannut. Single äänitettiin huhtikuussa ja elokuussa alkoi oikeasti tapahtua.

Markus oli muuttanut jo  koti-Kaulirannalta etelämmäksi ja hänen keikkojaan möi oululainen Polarviihde ja hän oli saanut säestäjäkseen Esko Ruonalan yhtyeen.

– Oltiin  viikonloppukeikoilla Sodankylän Veikkolassa (su 9.8)  ja syömässä ja radiosta tuli Ylen Lista-ohjelma. Ei siinä mitään, että  Markus oli kolmosena kappaleella Jos vielä oot vapaa, mutta sitten räjähti pankki. Markus oli myös ykkösenä Vain kotka lentää aurinkoon-laululla, jonka jälkeen meidän pöydässä  alkoi hirveä huuto ja mekastus ja porukat katso ihmeissään, muistaa Markuksen taustayhtyeen basisti Toivo Hauru.

-Lista-ykkönen oli silloin kova sana, mutta kyllä oli Veikkolakin illalla tupaten täysi. Tytöt tuppautui aivan lavan reunalle ja mikäs sen mukavempaa.

★Ensimmäinen  lappilainen Suosikin kannessa

Singlen molemmat puolet menestyivät myös myyntilistoilla, mikä siihen maailman aikaan oli harvinaista. Jos vielä oot vapaa oli parhaimmillaan sijalla 5, kun taas Vain kotka lentää aurinkoon oli ykkösenä elokuusta joulukuuhun, jolloin sen suisti kärjestä Syksyn Sävel-voittaja Irwin Goodmanin St. Pauli ja Reeperbahn. Sinkku oli vuoden 1970 kuudenneksi myydyin, mutta kultalevyyn asti se ei riittänyt.

Markuksen managerin Texi Hannulan puhelin alkoi soida tauotta ja etelästä sateli haastattelupyyntöjä. Osa hoidettiin Oulusta käsin, mutta osa päätettiin hoitaa matkaamalla Helsinkiin.

Intro-lehti kirjoitti:” Pojat viettivät kaksi päivää Helsingin hulinoissa, kävelivät päin punaisia valoja, eksyivät kaupungille, ajelivat väärillä busseilla ja ratikoilla ja yrittivät parhaansa mukaan ehtiä kaikkialle, mihin heitä kutsuttiin.

Helsingin pop-piirit kohahtivat, kun Markus tuli käymään. Ohjelmatoimistot olivat heti valmiita tarjoamaan työtä, levytyksistä puhuttiin ja toimittajat ravasivat Markuksen ja manageri Texin perässä. Iso-D Dannykin, joka haistaa terävästi kehityskelpoiset laulajan plantut, pyysi kahville. Danny sai juoda kahvinsa itse, sillä pohjan pojilla oli muuta kiirettä ja tohinaa Helsingissä.”

Erityisesti Suosikin juttu piti tehdä kunnolla, sillä lehdistä se oli nuorelle laulajalle tärkein.  Aikoinaan Jussi Raittinen lauloi: ”Enää toivon mä yhtä vaan, että pääsis`kanteen Suosikin…”  Markus oli ensimmäinen lappilainen, joka pääsi kanteen Suosikin, mutta lieneekö Markus ainut ?

Laulajakomeetta joutui suoraapäätä Monsieur Mossen käsittelyyn eli  papiljotit päähän  ja pensselillä kultaväriä kasvoihin ja valokuvattavaksi.

”Sama Lapin pojan yksityinen show jatkui Mossen salongissa kuin joka paikassa, minne Markus on päänsä pistänyt. Arvokas ilmapiiri ei hämmennä Markusta, mutta hänen luonnonlapsimaisuus sen sijaan hämmentää niitä, joille asiallisuus on elämänohje”, kirjoitti Suosikin toimittaja ja kyseli tytöistä ja myös kaulirantalaisista, joiden suhtautumisesta hänen menestykseensä Markus sanoo olevan iloinen. Epäluuloisten kyräilyjen sijasta on tullut pelkkiä onnitteluja, sähkeitä ja kukkia.

-On se sellainen Peyton Place, naurahtaa Markus toimittajalle pikkuisen kaipaavasti.

Stump-lehti:

”Ohjelmatoimiston edustaja esitteli hänet Villiksi Pohjolan pojaksi. Katsoin edessäni istuvaa nuorukaista, minusta hän vaikutti päinvastoin epävarmalta ja ujolta koulupojalta, joka oli joutunut rehtorin puhutteluun. Mutta ei se ohjelmatoimiston edustajakaan sentään ihan pehmoisia puhellut. Kun tähän nuoreen mieheen paremmin tutustuu, ei voi muuta kuin todeta, että ensivaikutelma on pettävä.”

Antti Einiö, YV:

”Markuksesta on tullut kiistatta vuoden 1970 suurin yllättäjä levymarkkinoillamme. Hän vaikutti virkistävästi erilaiselta ja ennenkaikkea luonnollisen välittömältä persoonalta ja täytyy vain toivoa, että pysyisi tällaisena. Etteivät vain ”imagen” tekijät pääse mitenkään sotkemaan hänen ympyröitään.”

Finnlevyltä Matin ja Tepon talliin

Markukselle  vuosi  1970 ei ollut vain mediapyöritystä, vaan singlen menestys toi työtä niin paljon kuin jaksoi tehdä, välillä useammankin keikan päivässä. Alkuvuodesta hän keikkaili  pohjoisessa  vielä Intron ja sitten Esko Ruonalan yhtyeen kanssa kuten Aavasaksan Juhannuksessa, jossa viimemainittu säesti Markuksen lisäksi Anette Tuomista. Loppuvuodesta edessä oli muutto etelään, kun kysyntää alkoi olla ympäri Suomen  ja oli myös kannattavampaa kierrellä ilman vakituista bändiä.

Markus ja Toivo Kärki 1970

Helsingissä  Markus kulutti aikaa usein Finnlevyllä ja yhtiön kuopukselle tutuksi kävi johtaja Toivo Kärki. Omalta kohdalta hän sanoo, että Kärki kohteli häntä hyvin, vaikka myöntääkin, että Topi oli tiukka pomottaja.

-Levytykseenkin mentiin hänen konttorin kautta. Jos ääni ei ollut vireessä, ei ollut asiaa studioon.

Iskelmätehtaassa Markus tutustui myös Junnu Vainioon ja Tuula Valkamaan.

–  Piti huolehtia, että Junnun alalaatikossa Kossupullo ei ollut koskaan tyhjä. Sen voimalla tekstiä tuli joutuisammin. Kun se väsy, se huusi, että tän Helsingin mä jätän ja häipy Lappiin selvittään päätä. Valkama taas ei tullut ollenkaan toimeen Kärjen kanssa ollenkaan  ja veti jatkuvasti rauhoittavia. Aikamoista härdelliä se oli, jatkuvaa kiirettä. Outoa maalaispojalle, Markus myöntää.

Hittilevynsä jälkeen Markus teki vielä viisi singleä Finnlevylle, mutta toista jättipottia ei tullut. 1970-luvun puolessavälissä hän siirtyi Ruohosen veljesten Matin ja Tepon talliin.

Erilaisille kokoelmille Markus levytti vuosina 1976-1985 kolmisenkymmentä laulua ja pitkäsoitot Sydän Yhtyi Sydämeen( 1978) ja Sain Hyvän Tunteen (1985).

Markuksen viimeinen kotikylän keikka oli Lohijuhlassa

Jälkimmäisestä musiikkitoimittaja Pentti Teräväinen kirjoitti Pohjolan Sanomissa: ” Matin ja Tepon tuottama levy on kiitettävän tyylikäs ja monipuolinen kokonaisuus, joka paranee kuuntelukertojen lisääntyessä. Sointi on sopivan moderni, nykyaikaisia soittimia on osattu käyttää niukasti ja maukkaasti. Vertailukohteena voi käyttää vaikkapa Juhamatin levyjä sillä erotuksella, että Markus ei laula yhtä mahtipontisesti kuin Suomen Julio. Kohderyhmä on molemmilla sama; romanttisen realismin kuluttajat ja tanssiparketin kiitäjät. Orastavaa ikivihreyttä veikataan valssille Vankina vapauden, jossa on tiettyä imua jo parilla kuuntelulla. ”

Viimeisimmän sooloalbuminsa jälkeen, pitkän tauon jälkeen,  levytysstudiossa hän on käynyt yhtyeiden Tulipunaruusut ja Sini-Rytmi kanssa, levyttänyt pari  valssia Tampereen lähellä sijaitsevan Kuhmalahden kunnan tilauksesta ja 2010 hän levytti uudelleen Jos vielä oot vapaa-hittinsä.

Silloin kaikki näytti vielä hyvältä, mutta pian sen jälkeen Markus lopetti keikkailun. Tuli sydämen rytmihäriöt,  ongelmia  jalkojen kanssa ja muuta remppaa.

Markuksen yhtyeitä

1965 FINN POP FIVE: Markku Tranberg (vas.), Oula Calonius, Matti Fagerholm, Pekka Vierimaa ja Jukka Tissari

Ylitorniolaisten koulupoikien muodostama tanssimusiikkia soittava yhtye FINN POP FIVE ent. POP 64, kotipaikka Kauliranta, viettää kuluvan heinäkuun kiertueella Keski-Ruotsissa.                                                2. – 17.7. soittelevat pojat Östersundissa ja ympäristössä, taloilla ja huvipuistoissa. 18.7.on esiintyminen Lyckselessä ja kiertue päättyy 24.7. Malåträskissä, jonne saapuu Ruotsin TV:stä tunnettu Simon Brehm ohjelmanjohtajaksi ja kansanpuiston neljällä lavalla soittaa lisäksi seitsemän ruotsalaista orkesteria.                  Poikien kertoman mukaan vastaanotto on ollut kovasti mukava, ilmat tosin kylmät, mutta tunnelma sitä lämpimämpi. Ruotsalaisten orkestereiden taso on erittäin korkea ja maata kiertelevät kesäisin huippuyhtyeet kautta maailman. Ruotsissa kun tanssimusiikille annetaan aivan toinen arvo kuin Suomessa, ja ansiotasokin on aivan toista luokkaa.                                                   FINN POP FIVE, joka sai hyvän menestyksen juhannusaattona Aavasaksalla, soittaa seuraavassa kokoonpanossa: Matti Fagerholm, johtaja, sovittaja, joka soittaa lisäksi tenorisaksofonia ja klarinettiä, Jukka Tissari bassokitara ja trumpetti, Oula Calonius, piano, urut ja hanuri, Pekka Vierimaa soolokitara ja rummut ja ”hännänhuippuna” 15-vuotias laulajapoika Markku Tranberg, joka soittelee kitaraa ja bassoa tarvittaessa.                                Yhtyeen ohjelma käsittää paitsi ns. rautalankajuttuja, myös paljon hillitympää mm.joukon sovituksia suomalaisista kansanlauluista.        Poiken ikä on 15-20 vuoteen ja mottona: Nuorilta nuorille. (1965 Pohjolan Sanomat)

1969 INTRO Markus oli yhtyeen ensimmäinen solisti, mutta  pääsolistiksi nousi luonnollisesti piankin Tarja, johon Tuomo Ylitalo oli tutustunut ensi kerran Kemin Tähtijahti-karsinnassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970 ESKO RUONALAN YHTYE: ER (vas.), Markus, Eero Repo, Texi Hannula (manageri), Toivo Hauru & Arto  Vuoti. Markuksen taustabändi  Polarviihteessä. Juuret olivat legendaarisessa popbändi Taugsissa, joten ulkomainen musakin oli hallussa.

 

1989 TULIPUNARUUSUT  Vuonna 1972 perustettu tanssiorkesteri, jonka suurin hitti on  Karjalan Marjaana, yksi  Toivo Kärjen viimeisistä suurmenestyksistä. Yhtyeessä on mukana enää yksi alkuperäisjäsen Kari Teräväinen. Markus lauloi Tulipunaruusuissa pari vuotta ja albumilla Kadotettu Nuoruus. Mukana olivat myös Martti Metsäketo, Jarmo Tinkala ja Juha Nyqvist

2007 SINI-RYTMI   Suurimman osan elämästään Markus on viettänyt Tampereella ja Pispalan Sällin johtaman Sini-Rytmin kanssa hän on tehnyt viimeiset keikkansa. Trio oli kasassa yli vuosikymmenen ja parhaat palat laulettiin tupla-ceedeelle.

  HUHTIKUU   2020      1. Markus: Vain kotka lentää aurinkoon (33%) 2. The Meänland: Katoavaista (31%) 3. Ramina:Siivet elämään (24%) 4. De Soto feat. Tepa Lukkarinen: Rocky road (8%) 5. Sofia Jannok feat. Eva Brun: 8 (cirkel) (4%)

Vexi Salmi: ”Vaikka Markus ei voikaan ylpeillä pitkällä hittiputkella, hän jää kevyen musiikin historiaan yhdellä komeimmista suorituksista. Harvassa ovat ne sinkut, joiden kummatkin puolet ovat vallanneet listan kärjen. Markus teki sen ja vielä niin, että kumpikin soi edelleenkin.”

©Teksti & kuvat: Arto Junttila