Sähkeet: ARJA, KAUKO, MIRA, AILU ja INGA

ArjaSipola2011sinkku+

Tulevilla Seinäjoen tangomarkkinoilla ei nähdä itse kilpailuissa lappilaisväriä, mutta hallitseva tangokuningatar, kolarilaisähtöinen Susanna Heikki esiintyy juhlilla ahkeraan.

Myös markkinoiden historian ensimmäinen, tangokuningatar Arja Sipola (1987) ja tangokuningas Kauko Simonen (1985) viihdyttävät tangokansaa. Lappilaiset esiintyvät  Jukka Hallikaisen yhtyeen Jackpotin säestyksellä Seinäjoen Paviljongilla perjantaina 8.7. klo 12.30-16.30.

MIRAs16EmmaRupu

Mira Sunnari uuden näytelmän treeneissä

Viime vuonna Seinäjoen tangomarkkinoilla julkaisi ensimmäisen albuminsa Lumo Tornion toinen tangokuningatar Mira Sunnari. Levyn ilmestyminen jäi kuitenkin hiukan Miran näytelmäinnostuksen varjoon. Hän käsikirjoitti Ylläkselle evakkonäytelmän Kylmän jäljet, jossa myös näytteli. Hän oli mukana myös Torniossa kahdessakin, Olavi Virran lauluihin ja Iisakki Mustaparran tarinaan, perustuvassa  laulunäytelmässä.

Tänä kesänä  Mira nähdään Torniossa  Anne Angerian ohjaamassa näytelmässä Kauhniit ja kälmit, jota on höystetty Tapio Rautavaaran musiikilla. Mukana on myös Lapin viimeisin tangokuningas Juha Alvari.  Ensi-ilta on Umpitunnelissa Torniossa 10. heinäkuuta.

Ohjaaja Anne Angeria: ”Näytelmässä tuntheet leimahtavat. Rakkhauessa on villiä voimaa. Se voi kulkea kummia polkuja ja löytää kumppaninsa sieltä, mistä vähiten oottaa. Se kestää kivut, voittaa vaarat ja kampittaa itsepäisimmänkin vastustajansa.”

Valkeapaa_by_Antero Tenhunen640

Nils-Aslak Valkeapää

★ Marjut Aikio on kirjoittanut Saamenmaan isästä Nils-Aslak Valkeapäästä elämänkertaa kymmenisen vuotta. Yle uutisoi äskettäin, että Oulun yliopiston Giellagas-instituutti alkaa kerätä Ailua  käsittelevää tietoa arkistoihinsa. Heräsi kysymys, onko Marjut Aikio luopunut elämänkerran kirjoittamisesta, mutta onneksi näin ei ole käynyt.

-Teen Ailun parissa pitkät päivät töitä yhä. En osannut aavistaa, miten laaja kokonaisuus tästä kehkeytyi, mutten halua viime metreillä keskeyttääkään.

Arkistoaineistoa on yksi huone täynnä ja alustava, tiivistämätön käsikirjoitus on massiivinen yli 3000 sivua. Tuon kaiken metsästäminen, sulattaminen ja työstäminen on ollut kovaa työtä. Uskomattoman paljon on löytynyt sellaista, sekä Ailun kirjoituksiin, musiikkiin että kuvituksiin ja maalauksiin liittyvää taustadokumenttia, mistä todennäköisesti ei entuudestaan ole tietoa eikä käsitystä, kertoo Marjut Aikio.

Elämänkerran lisäksi Nils-Aslakista  on tekeillä myös luulajalaisen Gunilla Bretskyn dokumentti ja tromssalaisen Harald Gasken väitöskirja.

★ Lappilaiset artistitkin ovat innostuneen mesenoimaan eli keräämään rahaa lähinnä levyjensä tekoa varten. Nina Mya, Slim Butler ja nyt rovaniemeläislähtöinen Inga Söder, joka  muistetaan muun muassa vuoden 2013 The Voice of Finland -ohjelmista. Inga oli Linnan juhlien Kaartin Combon ensimmäinen naissolisti ja hän on esiintynyt useiden eturivin artistien kanssa, sekä arvostettujen orkestereiden solistina. Inga toimii Oulun Pop/jazz konservatoriossa laulun lehtorina, valmentaa tulevia laulajatähtiä, sekä pitää Hengitä hyvinvointia –hengityskursseja. Nyt Ingan elämässä on tullut oikea aika esikoisalbumin tekoon. Levy onkin jo melkein valmis ja se on tarkoitus julkaista syksyllä 2016.

Tule mukaan tekemään Ingan unelmasta totta. Se onnistuu helposti mesenaatti.me –sivuston kautta, jossa jokainen voi pienelläkin panoksella auttaa omakustanteisen levyprojektin etenemistä.