Saamelaismusiikkia eri vuosikymmeniltä Inarissa

Ijahis2013Inarin saamelaismusiikkitapahtuma Ijahis idja viettää 10-vuotisjuhlia 16.–18. elokuuta.

Sen kunniaksi järjestetään kulttuurikeskus Sajoksen auditoriossa konsertti teemalla: Sukupolvet, jossa saamelaismuusikoiden eri polvet kohtaavat samalla lavalla. Solisteina ovat festivaalin pääesiintyjä Niko Valkeapää, sekä Niiles-Jouni Aikio, Annukka Hirvasvuopio-Laiti että Sunná Länsman. Konsertin säestää Ijahis idja band, jonka kapellimestarina toimii pitkän linjan muusikko Janne Lappalainen.

Ijahis idjan lauantain päätapahtumaa on mahdollista seurata myös live-streamauksen kautta internetissä. Viime vuonna katselijoita oli noin 900 katsojaa ympäri maailman.

Lauantain aloittaja ovat oman kylän tytöt eli saamelaismusiikin kestosuosikki Angelit. Iltaa jatkaa Sápmi ja Chukotka-konsertti, jossa kuullaan perinteistä joikua, livđeä ja leuddia sekä tutustutaan Veronica Usholikin ja Ener-tanssiryhmän johdolla chukotkalaisiin kurkkulaulu- ja tanssiperinteisiin. Ijahis idjan menevimmästä keikasta vastaa Mihá ja gievrra -kappaleellaan Suomen saamelaisalueellakin ihastuttanut Lovisa Negga. Ohjelman päättää norjalainen Intrigue, jonka musiikissa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla heavy ja joiku.

Perjantain lasten- ja nuortenpäivän Ijahis ija násttážat -konsertissa lasten ja nuorten omien esitysten lisäksi kuullaan muun muassa Máret Hildur Stuengia yhtyeineen sekä festivaalin alkuperäiskansavierasta, chukotkalaista kurkkulaulaja Veronika Usholikia.

Perjantai-iltana Sajoksen auditoriossa kuullaan Niko Valkeapään konsertti. Iltaa jatketaan ČSV-teemaklubilla, jonka pääesiintyjänä on Niiles-Jouni Aikio. Saamelaismuseo Siidassa järjestetään lauantaina perinteinen Ijahis idjan musiikkiseminaari, jossa kuullan puheenvuoroja Sukupolvet kohtaavat -teemaan liittyen.

Lauantain klubi-illassa norjalainen DJ-duo DJ Šielat soittaa saamelaista levymusiikkia festarikansan iloksi.