SAAMELAISJOIKUa jo 10 viikkoa Amerikan listan ykkösenä
Frode

FRODE FJELLHEIM

Kaarasjoella varttunut ja Trondheimissä nykyisin asuva saamelaismuusikko Frode Fjellheim kirjoitti avajaisjoiun Eatnemen Vuelie viime jouluna elokuvateattereihin tulleeseen Disney-animaatioon Frozen. Sen esittää norjalainen naiskuoro Cantus ja se kuullaan myös elokuvan lopussa.

Frozen-filmin soundtrack on ollut jo kymmenen viikkoa amerikkalaisen Billboardin albumilistan ykkösenä ja levyn raita yksitoista on Eatnemen Vuelie. Kaikkien aikojen soundtrack Titanic piti kärkisijaa kuusitoista viikkoa, joten jättimenestyksestä voidaan puhua.

frozenPitkän uran muusikkona tehnyt kosketinsoittaja Frode Fjellheim on keskeinen hahmo saamelaismusiikissa. Transjoik on ollut yhtye, jossa hän on luonut maailmanmusiikkia, sen parhaassa muodossa. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös muun muassa Ulla Pirttijärven, Mari Boinen ja Inga Juuson kanssa. Viimeksimainitun kanssa hän esiintyi esimerkiksi Kemin Ankkurissa viime lokakuussa.

Frodelle hänen  joiun pääsy Disney-filmiin ja sen kansainvälinen menestys on tuonut kasapäin tarjouksia elokuvamusiikin säveltämiseksi. Onkin sanottu, että Fjellheim on vienyt joiun Hollywoodiin.

Frozen-animaation muun musiikin on säveltänyt elokuvasäveltäjä Cristophe Beck, joka keväällä 2012 matkusti filmintekijöiden kanssa Norjaan etsimään inspiraatiota ja löysi Cantuksen joululevyn Norwegian Voices  ja siltä kappaleen Eatnemen Vuelie. Joiun rinnalla kuullaan meillekin  tuttua laulua Maa on niin kaunis.

Frozen-huurteinen seikkailu, jolla nimellä filmi Suomessa tunnetaan, perustuu löysästi Christian Andersenin satuun Lumikuningatar. Animaation tapahtumat on sijoitettu pohjoiseen talvimaisemaan ja Norjaan.

Transjoik (feat. Sher Miandad Khan)