REKSA HEIKKALAN ensimmäinen tärkeä bändi tekee comebackin Tornion Laivakankaalla
Reksa

Reksa kymmenen vuotta sitten Tonicsin comeback-keikalla

Nykyään Pielavedellä asuvan, torniolaislähtöisen muusikon Reijo ”Reksa” Heikkalan jokainen muistaa Lapissa rumpalina rockbändeissä Tonics ja Battaglia, mutta harva tietää, että  ensikosketuksensa  keikkailuun hän sai Kalevi Dunderin orkesterissa.

Hän soitti yhtyeessä vuodet 1968-1970, jolloin siihen Reijon ja kosketinsoittaja Kalevi Dunderin lisäksi kuuluivat laulaja Esko Juhani Irva, basisti Keijo Paananen ja kitaristi Pekka Nikurautio.

– Muistan, kun eilisen päivän viimeisen keikkani heidän kanssa. Se oli loppiainen 1970 ja paikkana oli Arpelan nuorisoseura, joka oli sen ajan tyyliin tupaten täynnä. Ulkona oli nollakeli ja tosi liukasta, Reijo kertoo.

Laivakangas räjähtää-musiikkitapahtumassa 8. elokuuta  Torniossa  Kalevi Dunderin yhtye  esiintyy  jälleen yhdessä 45 vuoden tauon jälkeen lähes alkuperäisessä kokoonpanossa. Vain jo edesmenneen kitaristi Nikuraution korvaa  Pentti Vaaraniemi.

REXA69Vanhan lehtijutun mukaan, teillä oli tuolloin ohjelmistossa 30-40 kappaletta. Mitä biisejä entisten nuorten Laivakangas-tapahtumassa kuullaan?

– Ohjelmistoa mietitään itse kukanenkin tahollaan. Veikkaan että 1960-luvun hengessä mennään, tanssimusiikkia laidasta laitaan. En tiedä vielä Esko Juhanin mietteitä, mutta itse aion laulaa ainakin Esko Rahkosen laulut Syvä kuin meri ja Yön hiljaisuudessa, kun kerran mestarin kotimaisemissa ollaan.

Kalevi Dunderin yhtye oli ehtinyt toimia jo pari vuotta kun pääsit  bändiin. Kuka oli rumpalina ennen sinua?

– Pääsin bändiin Kalervo Tuomivaaran siirtyessä Paavo Kuljun riveihin. Kassu oli vasurien valiojoukkoa. Se oli tosi jännä paikka. Koesoitto järjestettiin  Rytikarin työväentalolla ja kappaleen nimi oli Kevät.

ReksaDunder4

PS 1969

Kun aloitit rummunsoiton 1960-luvulla, mistä tulivat innoittajat?

– Varsinaiset esikuvat löytyivät kotiseudulta. Kauko Rapakko Kaakamosta ja  Heikki Hende Lyttinen Kemistä. Huikeita veljiä. Bosse Forsström tuplabasaristi Haaparannalta. Ulkomaisia tuli tietenkin myös kuuunneltua Buddy Richiä, John Bonhamia, Ian Paiceä ja Ginger Bakeriä.

Kalevi Dunderin yhtye säesti paljon etelän solisteja, muistatko keiden tähtien kanssa pääsit soittamaan?

– Jouduin heti niinsanotusti tuleen. Paras muisto on Ranuan Peuralta kesäkuulta-68, kun Anita Hirvonen kuulutti kappaleen, jossa oli daion komppi. Minä paniikissa kysymään, miten baionia soitetaan. Anita kiersi taakseni, nappasi ranteistani kiinni ja veti muutaman tahdin. Näin se menee, johon hihkaisin että selevä ja eikö menoksi ja kaikilla oli hauskaa.

Noilta ajoilta muistan myös Marionin, Robinin ja Ankin keikat. Olavi Virta ja Reijo Taipale jäivät osaltani komppaamatta.

Tropicanassa olet nyt soittanut pitkään tanssimusiikkia, mutta taipuuko vielä rock ja pop? Kymmenen vuotta sitten Tonics teki comebackin ja tasaisin väliajoin huhutaan myös alkuperäisen vuoden 1971 SM-voittajan  Battaglia Nobilityn paluusta, onko toivoa?

– En näe mitään estettä kun alkuperäinen kokoonpano on vielä täällä:  Minä, Jarmo Voutilainen, Hannu Turunen, Esa Joensuu ja Raimo Ahokas. En osaa sanoa milloin, mutta toivottavasti hanke toteutuu pian. Basisti Ahokkaan kanssa yhteyttä pidetään tiiviisti.

PS. Vesivahingon vuoksi Laivakangas räjähtää-musiikkitapahtuma siirtyy kevääseen 2016