Ranskalaiset Torandassa: Kaikki paitsi purjehdus on turhaa…
Torandapurjeet

Valerie Viel, Francois Dupuis ja Sylvie Stephan viihtyivät vieraina Toranda Marinassa, josta matka jatkuu rannikkoa pitkin kohti Turkua ja Ahvenmaan kautta Tukholmaan

JOTAIN MUUTA Tornion Torandan vierasvenesatamassa nähtiin maanantaina harvinaisempia vieraita Ranskan trikolorin väreissä. Bretagnelainen pariskunta Valerie Viel ja Francois Dupuis myi vajaat neljä vuotta sitten talonsa ja osti tilalle Portugalista 14-metrisen veneen, jolla he lähtivät purjehtimaan pohjoisille vesille. Pariskunta teki unelmistaan totta.

– Aloitin purjehtimisen 11-vuotiaana ja siitä lähtien olen halunnut merille. Tein työurani kirurgina ja lähdin purjehtimaan heti, kun jäin eläkkeelle. Elän nyt unelmaani, kertoo Francois Dupuis.

Valerie Viel puolestaan työskenteli yrityskonsulttina ja oli valmis lähtemään miehensä mukana elämänmittaiselle seikkailulle.

– Meillä on Ranskassa huonekaluja varastossa, paljon muistoja, kuusi lasta ja yhdeksän lastenlasta, hymyilee Valerie.

Alusta saakka pariskunnalle oli selvää, että he halusivat Skandinavian suuntaan. He talvehtivat Tukholmassa ja seilaavat purjehduskauden Itämeren rannikoilla ja tällä kertaa myös Perämeren kaarella.

– Olen aina halunnut kylmään pohjoiseen. En ole koskaan ollut kiinnostunut purjehtimisesta esimerkiksi Välimerellä tai Karibialla, Francois painottaa.

Seuranaan pariskunnalla on Pirate-kissa ja perhetuttu Sylvie Stephan, joka viettää osan kesälomastaan merellä.

Ihminen ei tarvitse paljoa

Pariskunnan elämänfilosofia on hyvin vapaudenhaluinen.

– Purjehdimme aina sään mukaan ja menemme sinne, minne haluamme mennä. Emme tee mitään tarkkoja pitkiä suunnitelmia, sanoo Francois.

– Haluamme tavata uusia ihmisiä ja nähdä uusia paikkoja. Varsinkin tapaamiset jäävät hyvin mieleen, sillä sellaiset muistot ovat meille tärkeitä, jatkaa Valerie.

Pariskunnan ajattelussa materialismilla ei näytä olevan juurikaan merkitystä.

– Kun käymme maissa ostoksilla, mietimme ensimmäisenä mitä tavaraa veneeseen mahtuu. Pelkästään siksi emme osta mitään sellaista, mitä emme oikeasti tarvitse, sanoo Valerie.

Pariskunta myöntää elävänsä pitkälti omassa maailmassaan, jossa esimerkiksi televisiolla ei ole mitään roolia.

– Internetiä tarvitsemme lähinnä sääennusteiden vuoksi, ja kaikki veneen korjaamiseen tarvittava kalusto kulkee mukana. Ihminen pärjää, jos hänellä on vettä, ruokaa, sähköä ja sopivasti lämpöä, kuvailee Francois.

Francois kirjoittaa merielämästä ranskankielistä blogia, josta on tullut suosittu purjehtijoiden keskuudessa.

– Blogi on osa elämänfilosofiaamme, sillä haluamme jakaa kokemuksiamme, päättää Francois.