Pommi Muoniosta: JUKKA RAJALA kirjoitti kirjan RAULI BADDING SOMERJOESTA

Väylän Pyörre Musiikkiuutisistakin tutulta toimittaja Jukka Rajalalta  ilmestyy helmikuussa 2018 kirja Kaita polku-Rauli Badding Somerjoen tarina. Sen julkaisee  Siltala-kustannus.

Kaita polku kertoo Baddingin tarinan siten kuin hänen läheisensä, ystävänsä, faninsa ja yhteistyökumppaninsa sen näkivät ja kokivat. Merkittävässä roolissa kirjassa on myös Rauli itse – hänestä tehtyjen lukuisten radio-, lehti- ja tv-haastatteluiden kautta.  Oman lisänsä teokseen antavat musiikin ammattilaisten analyysit Baddingin suosituimmista lauluista sekä taiteilijan täydellinen diskografia.

Paratiisi, Valot, Tähdet tähdet, Fiilaten ja höyläten, Ja rokki soi, Nuori rakkaus, Laivat, Ikkunaprinsessa ja monet muut Rauli Badding Somerjoen (1947–87) levytykset ovat kuuluneet jo vuosikymmeniä suomalaisten suosikkisävelmiin. Baddingin voi hyvällä syyllä sanoa kuuluvan kevyen musiikkimme raskassarjalaisiin.

Vaatimattomissa oloissa Somerolla kasvanut taiteilija tuli ensimmäisen kerran julkisuuteen Jyväskylän kesän 1966 kulttuuriskandaalin yhteydessä. Hän oli merkittävässä roolissa Suomen Talvisota 1939–1940 -yhtyeen julkaisemalla Underground-rock-levyllä ja kohosi vuonna 1973 ennen näkemättömäksi listasuosikiksi Fiilaten ja höyläten -klassikollaan.

Yleisistä trendeistä ja henkilökohtaisista ongelmistaan johtuen Badding katosi 1970-luvun puolivälissä julkisuudesta lähes yhtä nopeasti kuin oli sinne ilmestynytkin, mutta palasi ihailijoidensa iloksi seuraavalla vuosikymmenellä listoille ja lavoille Agents-yhtyeen solistina.

Otteessa Kaita Polku-kirjasta Jukka Rajala kirjoittaa Fiilaten ja höyläten-hitin taustoista näin:

Levy-yhtiön ja vankkumattomasti suojattiinsa uskoneen Nummisen seuraava siirto oli tarjota Baddingille levytettäväksi Chuck Berryn pikkutuhmaa ja kertosäkeensä osalta yhteislauluksi soveltuvaa My Ding A Ling -rallia. Laineen kääntämänä kappale sai nimekseen Hei sun heiluvilles ja laulua alettiinkin työstää Raulin kanssa, mutta sitä ei saatu toimimaan, ja kappale vaihdettiin Atte Blomin ehdotuksesta Berryn vastikään entistä roisimmin sanoin tekemään konserttiversioon vuoden 1958 hitistä Reelin And Rockin’. 

Kappaleen tekstin suomennostyö annettiin jälleen Jarkko Laineen tehtäväksi.Tämä muisti tekstiä kehitellessään rakastelua kuvanneen turkulaisen sanonnan fiilaamisesta ja höyläämisestä, minkä seurauksena kappale sai nimekseen Fiilaten ja höyläten. 

Tarina kellon ympäri tapahtuvasta muhinoinnista oli tekstillisesti niin valmista työtä, että sen lopulliseen versioon tuli ainoastaan yksi korjaus ja sekin Nummisen itsesensuurin ansiosta. Levytetyn version tekstissä saadaan sormiin salin seiniin pyyhittäviä herkkuja, kun taas alun perin seinät sotkettiin spermaa tarkoittaneilla ”sperkuilla”.

Fiilaten ja höyläten on hyvä esimerkki rock’n rolliin liittyvästä musiikillisesta kierrätyksestä, sillä kappaleen alkuperäisteksti pohjautuu Wynonie Harris -nimisen mustan laulajan kirjoittamaan jump-blueskappaleeseen vuodelta 1945.

Väylän Pyörre-arkisto: Jukka Rajala: Somero muisti BADDINGIÄ 17.7.2015