Pohjoisen tähdet Jamppa & Suvi Yle Teeman Iskelmä-Suomessa,(mutta missä Souvarit?)

Yle Teeman ansiokas Iskelmä-Suomi-sarja lähenee loppuaan. Musiikkitoimittaja Pekka Laine on tehnyt viimeiset siveltimenvetonsa ja enää tv-jaksoja täydentävät radio-ohjelmat ovat työn alla.

Iskelmä- Suomen kahdessa viimeisessä jaksossa peilataan vihdoin pohjoistakin mielenmaisemaa. Elämän Valttikortit-osassa maanantaina 1.4. klo 21.00 pääosassa on Jamppa Tuominen, josta kuullaan Radio Suomessa ennakkoon myös Laineen toimittama ohjelma edellisenä päivänä, sunnuntaina 31.3. klo 13.06.

Laajemmin osassa käsitellään melankoliaa. ”Surullinen suomalainen on onnellinen ja murheellinen musiikki auttaa kestämään elämän murheita”, kirjoittaa Laine ohjelman esittelytekstissä ja seuraa historian hämystä nykypäivään kulkevaa mollin pitkälinjaa, josta iskelmä ammentaa voimansa.

Iskelmä-Suomen viimeinen jakso Perutaan häät 8.4. klo 21.00  kysyy: ”Mitä iskelmä on nyt? Missä iskelmän raja kulkee? Onko raja-aidoilla enää mitään merkitystä? Mistä nykyiskelmä imee voimansa?”Laineen kysymyksiin ovat vastaamassa tämän hetken valovoimaisimman uuden iskelmätähden Suvi Teräsniskan lisäksi Tero Vaara, Anne Mattila, Kaija Koo, Tuure Kilpeläinen, Tauski ja Simo Silmu. Ennakkoon Suvista kuullaan Radio Suomessa tunnin ohjelma 7.4. klo 13.06. alkaen.

Vaikka näin Iskelmä-Suomi-sarja saapuu komeasti ”pohjoiseen” kahdessa viimeisessä jaksossa, silti kysyn missä on yli miljoona levyä myynyt Souvarit?

– Souvarit ainakin vilahtaa viimeisessä jaksossa, Iskelmä-Suomi-sarjan tekijä Pekka Laine vastaa.

Miksi juuri Souvarit? Yhtye on kansan suosikki, joka ei medioissa näy, mutta silti vuodesta toiseen vetää tanssipaikat täyteen. Se on vahvasti myös kiinni perusiskelmässä, mutta tuonut siihen ensimmäisenä Suomessa ruotsalaisia dansband-vaikutteita. Yhtye pitää yllä lauluissaan myös Helismaa-henkistä romanttista Lappi-kuvaa, sillä edelleenkin monelle se satumaa on pohjoisessa, eikä aavan meren tuolla puolen.

Lisäksi Souvarit on toiminut esimerkkinä nuoremmalle polvelle muun muassa Yölinnulle ja Taikakuulle, miten yleisö saadaan viihtymään.