Peter Karlsson kertoo DEN GLIDER IN-laulun huikean tarinan Täränöstä Tukholman MM-kisoihin ja ensisoittoon Tornion kaupunginhotelliin!
peterkarlsson2

PETER KARLSSON

” Ensimmäisen idean Den glider in-lauluun sain kotona Tukholmassa, jossa nykyään asun. Ruotsin jääkiekkomaajoukkue etsi taistelulaulua omiin kotikisoihin 1995 kilpailulla ja päätin osallistua.

Valmiiksi kappaleen kirjoitin eräänä aamuna mökillä pohjoisessa Täränössä. Kävelin joen rantaa ja sanat tulivat yhdessä hetkessä. Olin tyytyväinen lauluuni ja päätin julkaista sen CD:llä, vaikkei se voittaisikaan kisaa. Mutta kävi hyvin, kappale voitti.

Idea laulun nimeen tuli tunnetusta Lennart Hylandin lausahduksesta radiossa, kun Ruotsi voitti ensi kertaa jääkiekossa MM-kultaa Colorado Springsissä 1962. Hän sanoo, että …”pucken glider in i mål…”, mutta mina otin pois ”i mål”. Tykkäsin, että nimi oli parempi niin. Toinen juttu laulusta. Siinä ei mainita sanaa hockey ollenkaan. Ainoa yhteys jääkiekkoon löytyy sanasta puck.

TUKHOLMA

Kun sain kuulla, että Suomen jääkiekkomaajoukkue oli laulanut Den glider-lauluani Sergelin torilla Tukholmassa voitettuaan MM-kultaa, olin ihmeissäni…? Kun myöhemmin samana iltana oli isot juhlat, jossa suomalaispelaajat seisoivat pöydillä ja lauloivat lauluani uudelleen, olin ymmälläni…! Tunsin, että he halusivat kiusata ruotsalaispelaajia. Muutamaa päivää myöhemmin näin teeveestä, kun Suomen leijonat palasivat kotiin ja Helsingissä 100 000 ihmistä lauloi Den glider in. Silloin en ymmärtänyt mitään. Olin shokissa. Mitä oikein tapahtuu…?

MM-kisojen jälkeen matkustin Kalixiin. Kun tulin äitini luo, hän kertoi, että suomalaisista levy-yhtiöistä oli soitettu. Ihmettelin, mistä hitosta he olivat äitini puhelinnumeron löytäneet. Kaikki halusivat levyttää kappaleen. En tiennyt, mitä vastaisin. Loppujen lopuksi Kirka levytti sen yhdessä Suomen maajoukkueen kanssa.

TORNIO

Kun olin Kalixissa, kaverini ehdotti, että lähdetään käymään oluella Torniossa, jossa piipahdan melkein aina kun pohjoisessa käyn. Menimme kaupunginhotelliin ja kun hotellinjohtaja (Reijo Angeria) sai tietää, että paikalla oli Den glider in-laulun kirjoittaja, tanssiyhtye lopetti soiton ja johtaja kertoi yleisölle, että olemme saaneet ”fint besök” ja pyysi minut lavalle kanssaan. Minähän en osaa suomea, mutta kerroin muutamalla sanalla laulusta ruotsiksi ja sen jälkeen pyysin tiskijukkaa laittamaan soimaan levyn, jonka olin ottanut mukaani. Den glider in-laulua ei voinut silloin vielä ostaa Suomesta, joten todennäköisesti se oli ensisoitto.

Kaikki hurrasivat kun laulu lähti soimaan. Den glider in soitettiin vielä ainakin 10 kertaa uudestaan ja sain kirjoittaa sinä iltana monia nimikirjoituksia.

 HELSINKI

Pikkuhiljaa aloin tajuta, että jotain hyvää oli tapahtunut. Muutaman viikon kuluttua sain kutsun Helsinkiin ja sain tavata Suomen MM-joukkueen, valmentaja Curre Lindströmin ja laulaja Kirkan. Meillä oli pari hauskaa päivää yhdessä. Tänään pidänkin AINA Suomen puolta jääkiekossa!

Den glider in-menestyksen jälkeen kaksi NHL-joukkuetta, Calgary Flames ja Québec, pyysivät minua kirjoittamaan heille kannatuslaulun, mutta sanoin kiitos ei.

On totta, että Den glider in haluttiin levyttää myös suomeksi, mutta sanoin ei. Itse olisin ilman muuta suostunut, mutta suomalainen levy-yhtiö BMG kielsi, mutta enäänhän tuo ei ole ongelma.”

PS. Radio Mafian TOP 500-listalla, jossa äänestettiin kaikkien aikojen parasta kappaletta, Den glider in-laulun sijoitus oli 13. Kolmen kärki oli  Led Zeppelin & Stairway to Heaven, Nirvana & Smells Like Teen Spirit  ja  The Eagles &  Hotel California.