PASI PIRISESTÄ Suomen ensimmäinen vaskimusiikin professori
PasiPirinen3

PASI PIRINEN

Ensimmäinen elokuuta 2015 Tornion Kirkonmäeltä maailmalle lähtenyt Pasi Pirinen (s.1969) ottaa vastaan vaskisoitinmusiikin professuurin Sibelius-Akatemiassa. Se on Taideyliopiston lisärahoituksella perustettu ja alansa ensimmäinen Suomessa.

Hänen työnkuvaansa kuuluu kehittää Sibelius-Akatemian vaskipuhallin­opiskelijoiden koulutusta. Opetustyön lisäksi professorin on tarkoitus luoda ja vahvistaa alan kotimaisia ja kansainvälisiä verkostoja, tiivistää yhteistyötä ammattiorkestereiden ja musiikkioppilaitosten kanssa sekä kehittää kansainvälistä vaskisoitinopiskelijoiden rekrytointia.

Pasi Pirinen aloitti trumpetistin taipaleensa vuonna 1977 Reijo Rissasen johtamamassa Tornion Puhallinorkesterissa, jossa hän soitti kahdeksan vuotta. Hänet muistetaan Meri-Lapiissa myös parin vuoden ajasta Battagliassa , joka on ollut ainoa hänen kevyen musiikin bändinsä. Toki hän on tehnyt projektiluontoisesti keikkaa muun muassa Humppavantissa tai vieraillut muun muassa Apocalyptican Reflections-levyllä.

Uransa muusikkona Pasi on luonut kuitenkin vakavamman musiikin puolella. Hän on toiminut trumpetin äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa vuodesta 2005 ja Radion sinfoniaorkesterissa 1995–2005. Hän on työskennellyt trumpetinsoitonopettajana Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1999 ja valmistelee parhaillaan taiteellista tohtorintutkintoa. Pirinen esiintyy aktiivisesti solistina ja on kantaesittänyt useita nykyteoksia.