Palsa-elokuva ensi-illassa Sodankylän elokuvajuhlilla
KalervoPalsa

PALSA

sodankyla (1)

Pekka Lehdon poikkeuksellisen pitkään valmisteilla ollut pohjoisen taiteilijamuotokuva Palsa nähdään Sodankylän elokuvajuhlilla ( 12.–16.6.).

Tässä vaiheessa tiedetään myös, että uusista kotimaisista Anssi Mänttärin ohjaustyö, komedia Romanssi esitetään juhlilla ensi kerran, mutta lisää on vielä tulossa.

Juhlien kotimaisia tekijävieraiksi ovat jo varmistuneet Kerron sinulle kaiken -elokuvan ohjaaja Simo Halinen, Laulu koti-ikävästä -ohjaaja Mika Ronkainen ja Kaikella rakkaudella -elokuvan tähti Krista Kosonen.

Ulkolaisista ohjaajavieraista tunnetuin on 1980-luvun klassisten jenkkielokuvien Valiojoukon ja Olemisen sietämättömän keveyden tekijä Philip Kaufman. Lisäksi mukana ovat uuden eurooppalaisen elokuvan hienostunut ohjaaja Claire Denis, italialainen mestarillisen Nyrkit taskussa -teoksen luoja Marco Bellocchio ja 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää -teoksellaan kansainväliseen suursuosioon noussut, Cannesin Kultaisen palmun vuonna 2007 voittanut romanialainen Cristian Mungiu.

Hulppeaa vierasjoukkoa täydentää myös yhdysvaltalainen Chain ja Museum Hours -elokuvien ohjaaja Jem Cohen, joka on kunnostautunut myös R.E.M.:in ja Patti Smithin musiikkivideoiden tekijänä.

GingerLive-musiikilla ladattujen rakastettujen mykkäelokuvanäytösten pääosia näyttelevät tänä vuonna Alfred Hitchcockin varhaiskauden huipputrilleri Puhtauden lunnaat (1929) ja Buster Keatonin tähdittämä mestariteos Kameramies (1928). Säestyksestä vastaa Oulu Sinfonia.

Ja mykkäelokuvien ystäville on tarjolla vielä lisää! Cleaning Women -yhtyeen toteuttamassa ”Äänekkäät mykät” kokonaisuudessa nähdään Chaplinin ja Ohukaisen ja Paksukaisen edesottamuksia.

Kesäyön huipennus on (ainakin allekirjoittaneen mielestä) musiikkidokumentti Beware of Mr. Baker, Jay Bulgerin potretti ikihullusta ”maailman parhaasta” rock-rumpalista, Creamin Ginger Bakerista.

Monelle vakikävijälle ilon aihe on myös, että Jukka Virtasen juontama riemukas Leffaraati palaa jälleen ohjelmistoon.

Sodankylän  festivaaliklubin musiikkiesiintyjät paljastetaan myöhemmin.