Pajalalaismuusikoiden kehto 40 vuotta

JORDin muusikoille Pajalan kulttuurikoulu on tuttu opinahjo

Moni on varmaan ihmetellyt, miten Tornionlaaksosta, juuri Pajalasta tulee niin paljon hyviä muusikoita ja bändejä.

Syy löytyy Pajalan kulttuurikoulusta, jonka 40-vuotisjuhlia vietetään hotelli Smedjanissa lauantaina 16. helmikuuta.

 Gaalailta  alkaa klo 18.00 Ruotsin aikaa puolitoistatuntisella konsertilla, jonka jälkeen on ruokailu ja sen jälkeen musisointi jatkuu aina klo 01.00 asti.

Illan esiintyjälista on pitkä ja vilisee tuttuja soittajia muun muassa yhtyeistä Jord, Raj-Raj Band, Surunmaa, Pajala Truck Co. ja Mangnettes.

Voidaan sanoa, että lavalla nähdään kaikki Pajalan merkittävät muusikot.

Ylinnä ja isoimmalla esiintyjälistassa on kuitenkin jo eläkkeellä olevan opettaja BENGT  GRANBERGin nimi, joka perusti musiikkikoulun, josta sittemmin tuli kulttuurikoulu.

– Jos Bengtiä ei olisi ollut, Pajalasta tuskin löytyisi tänään montaa kunnon muusikkoa. Hän innosti meitä, sanoi huippumuusikko Örjan Mäki haastattelussani pari vuotta sitten ja arveli, ettei hänestä olisi tullut soittajaa, ellei Bengt olisi opettanut.

Granbergille tärkeää ei ollut kuka oli paras, vaan että kaikki, jotka halusivat soittaa, saivat olla mukana. Mäen mukaan tärkeämpää hänelle oli myös soiton svengi kuin nuotinlukutaito.

Mikael Niemen Populäärimusiikkia Vittulajänkältä-kirjassa Granberg kulkee nimellä Greger, jolla oli peukalo keskellä kämmentä. Hihnapyörä oli vienyt oikeasta kädet muut sormet. Silti hän pystyi taitavasti esittämään vaikertavia kitarasooloja käyttäen peukalon kynttä plektrana.Hän pystyi laulamaan myös uskottavasti bluesia, koska hänen kieltään ei ymmärretty.

Oikeasti Granbergillä ovat kaikki sormet tallella, ja hän on lupautunut esiintymään myös Pajalan gaalaillassa. Niemen kirjassa Gregerin oudon kielen uskottiin olevan Skoonesta, mutta oikeasti Bengt Granberg on kotoisin Piittimen läheltä Älvsbystä, joten hän puhui sikäläistä murretta.

Titta mera om Pajala Galakväll här: http://www.facebook.com/events/335962676521405/?fref=ts