NILS-ASLAK VALKEAPÄÄ-dokumentti ensi-illassa Tromssan elokuvajuhlilla
Valkeapaa_by_Antero Tenhunen640

Nils-Aslak Valkeapää

Luulajalaistoimittaja ja -ohjaaja Gunilla Breskyn dokumentti Auringon Poika (Son Of the Sun), joka kertoo saamelaisesta kulttuurin moniottelijasta  Nils-Aslak Valkeapäästä nähdään maailmanensi-illassa Tromssan kansainvälisillä elokuvajuhlilla 17.1. klo 20.30.

– Yrittää mahduttaa tuntiin monipuolisen Ailun elämä, taide ja filosofia on tietenkin mahdoton tehtävä, mutta juuri siksi niin haastava, sanoo Bresky, joka  tutustui saamelaistaiteilijaan  1990-luvun alussa.

Hän toimi Ruotsin radion tuottajana Ailun luonnon ääniin perustuvassa upeassa lintusinfoniassa Goase Dušše, jolla Ailu tallensi katoavaa äänimaisemaa ja joka voitti muun muassa PrixItalia-palkinnon.

– Ailu otti minut ja ääniteknikkoni Mikael Brodinin mukaan jännittäville reissuilleen ja kaikki ne havainnot ja tieto, jonka häneltä sain, ovat pohja, jolle haluan rakentaa hänestä elokuvan.

GunillaBresky1

Gunilla Bresky

Dokumentaristi Gunilla Bresky tunnetaan pohjoisista aiheistaan, mutta hän on tehnyt myös useita elokuvia Venäjästä ja toisesta maailmansodasta. Esimerkiksi Night Witches kertoo kahdesta venäläisestä naispuolisesta pommilentäjästä ja I stop the time  perustuu venäläisen etulinjan kuvaajan Vladislav Mikoschin päiväkirjoihin.

Breskyn elokuvissa käsitellään isoja aiheita usein yksilön näkökulmasta ja useimmiten niissä on lyyrinen ote ja tärkeä syventävä rooli musiikilla.

Tuleva Nils-Aslak Valkeapää-dokumentti tulee olemaan erilaista Breskyä ja siinä kuullaan uutta ja vanhaa Seppo Paroni Paakkunaisen säveltämää musiikkia. Puheenvuoronsa elokuvassa saavat myös Ailun ystävät Åsa Simma ja Synnöve Persen.