MR COUGH, outo lintu Keminmaasta

MR COUGHin takaa löytyy moniosaaja Antti ”Yskä” Ylijääskö

Keminmaasta lähtöisin oleva Mr Cough alias Antti ”Yskä” Ylijääskö  tekee  tanssittavaa konemusaa, johon yhdistää animaatiota.

Hän asustaa nykyisin  samoilla kulmilla Oulussa kuin  aikoinaan teknokunkku Jori Hulkkonen, josta vuosikymmeniä sitten  ensijuttua kirjoittaessa ajattelin: ”Outo lintu Kemistä, mutta lentää taatusti vielä pitkälle!”

Menestystä ennustan myös Antin alteregolle Mr Coughille, vaikkakaan hän ei koe Joria esikuvakseen, ennemminkin vaikutteita ovat antaneet MrScruff, Jimi Tenor ja Aphex Twin.

Ennakkokuuntelussa ja -katselussa on miehen eka videosinkku It`s happening now. Viimeistelty paketti ja sielua täysi. Tietenkin hän käyttää  syntikoita ja samplereitä, mutta lämpö tulee hänen laulusta, muhkeasta fonista ja hienosta animaatiosta. Videosinkku julkaistaan virallisesti 16.8. ja vuoden lopussa kokonainen albumi.

-Teen tässä Mr Cough- projektissa käytännössä kaiken itse alusta loppuun. Sävellän, soitan ja nauhoitan eri instrumentit ja teen myös miksauksen. Ainoa, jonka olen ulkoistanut on masterointi, Antti kertoo.

Sanotaan, että elämä kulkee seitsemän vuoden sykleissä, niin on tapahtunut monilahjaisen Antti Ylijääskönkin kohdalla. Nuoruusvuosinaan Keminmaassa hänellä ei varsinaisesti ollut bändejä, vaan soittaminen jäi jammailuun kavereiden kanssa. Ennen Ouluun muuttoa, hän ajautui torniolaisen Moses Hazyn keikkakuskiksi ja valomieheksi ja pikkuhiljaa bändihommatkin alkoivat kiinnostaa.

– Vuonna 2006 me perustettiin pohjoisen poikien, Antti Viitalan, Tuomas Tiitisen, Joonas Nissin ja Matti Helskeen kanssa Tunguska Press. Julkastiin kaksi EP:tä ja yksi täyspitkä albumi nimeltään Yes yes but what does it mean? Puskettiin keikkoja ja soitettiin muun muassa Qstockissa.

Paria vuotta myöhemmin mulla nosti päätään oma suomenkielinen sooloprojekti George Olav & Evil Goods, jonka kanssa nauhoitettiin levyllinen matskua, mutta syystä tai jostain toisesta syystä siitä tuli julkaistua hieman puolivillaisesti vain kolmen kappaleen EP.

Kun sitten Tunguska Press jäi vuoden 2012 tietämillä  ”määrittelemättömän pitkälle tauolle”, samaan aikaan mulla tuli mitta täyteen kaikesta rokkibänditouhusta ja silloin päätin alkaa kasata omaa kotistudioa ja reenata omaa soittamista, Antti muistelee.

Nyt seitsemää vuotta  myöhemmin hän on luottavaisin mielin. Mr Coughin on aika lentää maailmalle.

– On tunne, että timantti on hiottu. Musiikkiini olen tyytyväinen ja aiemmin piirtämästäni Mr Cough-logosta syntyi animaatiohahmo. On sellainen fiilis, että ollaan vahvasti liikenteessä omalla jutulla.

Yksinään kotistudiossa musisoidessaan  Antti sanoo myös ruokahalun  rockin soittamiseen palanneen. Mr Cough on tietysti ykkösjuttu ja omat soolokeikat, mutta hän on  käynyt myös fiittaamassa jo erinäisissä oululaisbändeissä kuten esimerkiksi Deep Space Destructors, Lauri Sukanen & Human Gun Store ja Puutarhan Pojat.

Ready for gigs. Let’s go everywhere! Contact: mrcough2000@gmail.com