MIRA SUNNARI:” Lumo sisältää tummanpuhuvaa, dramaattista musiikkia.”

MiraSunnariLUMOpromo

Suvi-Suomi ei ole vielä järin auliisti paljastanut aurinkoisia kasvojaan, mutta lappilaisen musiikin moniosaajaan Mira Sunnarin kesä on saanut leveään hymyyn.

Menoa ja meininkiä on riittänyt ja paljon jännittävää on vielä edessä.

Viime sunnuntaina päättyivät Torniossa loppuunmyydyt Olavi Virran lauluihin perustuvan Legendan laulut-näytelmän esitykset, joissa Mira oli keskeisessä roolissa. Ensi lauantaina hän julkaisee Seinäjoen Tangomarkkinoilla omia lauluja sisältävän Lumo-albumin ja ensi viikolla saa ensi-iltansa Ylläksellä Sunnarin kirjoittama musiikkinäytelmä Kylmän jäljet.

Mira, piakkoin olet lähdössä kohti Seinäjokea, jossa on Lumo-pitkäsoittosi julkaisukonsertti. Miten kuvailisit albumisi musiikkia?

– Se on poppia ja rockia sekaisin, paikoin rankempaakin riffiä. Se on vapautuneesti tehtyä ja toteutettua, eli enemmän fiilingillä kuin laskelmoimalla.

Rakastan tummanpuhuvaa, dramaattista musiikkia. Rakastan myös kauhuelokuvia ja jännityskirjallisuutta, mikä eittämättä kuuluu välillä musiikissanikin. Mukana on toki myös silaus huumoria ja sitä perinteistä powerballadia.

Laulun Paha tyttö olen kerran kuullut radioaalloilta muutama viikko sitten. Ymmärsinkö oikein, että se on eka sinkkulohkaisu albumilta?

– Kyllä. Paha tyttö pitäisi kolkutella kaikkien radioiden portteja  jo loppuviikosta. Toivottavasti uskaltavat avata paketin ja laittaa sen soimaan.

Muun muassa Jari Sillanpään  taustalta tuttu Men In Black soittaa levylläsi, ovatko he mukana myös Seinäjoella julkaisukonsertissa?

– Men in Black kiertää valitettavasti Siltsun mukana kesän, joten eivät ole Seinäjoella minun taustalla.  Levyllä on soittanut aika pitkä liuta muitakin muusikoita Kemi-Tornio-akselilta muun muassa  Mikko Raappana ja Mika Mustonen. He ovat matkassa myös Seinäjoella ja lisäksi  Anni Palojärvi ja Mika Kulmala.

Konserttisi on juuri ennen Seinäjoen Tangokuningas-finaalia lauantaina ja kisaamassa on myös hyvä tuttusi Markku Ketola. Molemmat olette vaikuttaneet pitkään  TornioHaaparannalle. Muistatko kuinka pitkään olette tunteneet?

– Apua. Nähtiinköhän eräissä iskelmäfesteissä Ikaalisissa ensimmäistä kertaa. Joku verkostoitumistapahtuma se taisi olla. Nyt on kyllä niin monta vuotta vierähtänyt, että on jo tosi vaikea muistaa. Tai  oliskohan  me nähty ensimmäisiä kertoja silloin kun aloittelin soolokeikkailut ohjelmatoimiston kautta. Taisin olla silloin hätnäppää parikymppinen. Ollaan kuitenkin keikkailtu yhdessä ja olen vieraillut monesti Markun järjestämissä lauluilloissa Tornion Umpitunnelissa.

Tangokuningatar-kisassa tänään torstaina  sinulla on myös tuttu kilpailija, ehkä vielä Markkua tutumpi  Susanna Heikki?

– Sussun kanssa tutustuttiin artistikoulutuksessa Torniossa. Lähdimme siitä sitten yhdessä taustalaulutöihin Dannyn mukaan.

Molemmilla Markulla ja Susannalla on jo tangokisoista kakkostila, joten tavoittelevat vain voittoa. Sinulla oli sama tilanne aikanaan, tosin lyhyempi tauko kisojen välillä. Mikä ero ensimmäisen ja toisen kerran välillä on?

– Minulle toinen kilpailu oli helpompi. Olin kasvanut paljon sekä musiikillisesti että muutenkin. Ensimmäinen oli enempi tutustumista. Toisella kertaa tiesin mihin ryhdyin, ja mitä halusin. Itsevarmuutta ja syvyyttä oli tullut lisää. Tulkitsin lauluja ja nautin. En niinkään ajatellut olevani kilpailuissa.

Yksi tuomareista, sinunkin mentorisi urasi alussa Danny kruunasi puoli leikillään Susannan jo semifinaalissa kuningattareksi ja Markusta sanoi, että hän hurmaa naiset pelkästään jo astumalla lavalle. Minkälaista menestystä povaat Lapin edustajille?

– He ovat kumpainenkin upeita ja valovoimaisia artisteja. Karismaa ja rautaista ammattitaitoa löytyy. Sussun ääntä olen diggaillut aina. Muistan kun hän veti Kielletyt leikit-biisin ensimmäistä kertaa minun kuulleni. Se oli upeankuuloista. Toivon kummallekin kisaonnea ja myötätuulia menestykseen.

Mira Sunnarin Lumo-albumin julkaisukonsertti Seinäjoen tangomarkkinoilla 11.7. klo. 19.15. Paikkana on TangostYle.