Mieskuoro Huutajien kiertueavaus Haaparannalla

Oululainen mieskuoro Huutajat on jo 25 vuotias. Juhlavuoden vietoon se otti varaslähdön  joulukuussa 80 miehen voimin  kahdella loppuunmyydyllä konsertilla kotikaupungissaan.

Maailmankiertueen avaus hoidetaan Haaparannan Folkets Husillä torstaina 7. maaliskuuta klo 20.00 Suomen aikaa, kuitenkin pienemmällä porukalla.

Huutajien peruskonsepti kehitettiin aikanaan Petri Sirviön ja Antti Jussi Penttilän (x-Kansanturvakomissio) puoli vuotta kestäneiden kapakkakeskustelujen tuloksena. Ensimmäiset viralliset esiintymiset suuntautuivat rockklubeille ja –festivaaleille, sillä useimmat kuoron jäsenet tulivat oululaisista bändeistä. Kuoro on nähty vuosien kuluessa niin Roskilden rockfestivaalien päälavalla kuin Lontoon Savoy-teatterissa Pet Shop Boysin kanssa.

Samoihin aikoihin kuin rockväki rupesi fanittamaan Huutajia, korkeakulttuurin piirissäkin kiinnostus heräsi. Kuoroa ovat isännöineet muun muassa Wienin juhlaviikot ja Venetsian biennaali.

Uransa alussa kuoro yllätti vetämällä huutosettinsä odottamattomissa paikoissa, niin rankkasateessa Pudasjärven Siuruan hyllyvällä suolla kuin  Jäämeren hyisellä rannallakin.

Vaikka iso maailma on sen jälkeen vienyt äijänköriläitä, alkuperäisestä ajatuksesta ei ole luovuttu, vaan edelleenkin yritetään liittää tämä pelkistetty taidemuoto, balilaisen ketjak-huudon johdannainen, mahdollisimman monenlaisiin yhteyksiin.

Huutajat sopii siis moneen paikkaan. Se myös vetoaa eri ikäisiin ja ylittää yhteiskuntaluokkien rajoja. Vaikka  kuorolla pokka pitää, kuulija voi tervehtiä Huutajia joko remakalla naurulla tai syvästi pohdiskellen kansanhymnien ja kansanlaulujen syvintä olemusta.

Muuta tarjontaa:

Jean S & Tanssii tätien kanssa Kaikki Laivaan-konsertti 10. maaliskuuta klo 17.00 s.a (HFH)

Den hemliga stranden: Arja Saijonmaa  8. huhtikuuta (HFH)

Ebbot Lundberg( The Soundtrack of our lives) & Norrbotten Big Band  5. huhtikuuta klo 20.00 s.a (HFH)

Gilles Apap & Norrbottens Kammarorkester   14. syyskuuta klo 19.00 s.a (Haaparannan kirkko)

http://www.haparandateaterforening.nu