MERI-LAPIN KESÄ 2014: Satama Open Air onnistui, Twinkkarit miettii jatkoa, ParkFest alkoi lupaavasti, Kalottjazzin yleisömäärä tippui…
SatamaJuhaTapio

Juha Tapio Satama Open Airissä…

Kesä on vaihtunut syksyksi ja on aika tehdä pientä yhteenvetoa Meri-Lapin suurimmista musiikkitapahtumista. Pyysin lyhyet kommentit EventWorksin Markku Könkäältä (Satama Open Air, Robin), MagnumLiven Liisa Marjomäeltä (Twin City Festivals) ja Toranda Eventsin Mika Kuljulta (ParkFest).

UUSI FESTIVAALI PIKISAAREEN

Lappilaisittain kesän musiikkitapahtumien ykkönen oli Simerock, joka keräsi 19 800 kuulijaa ja palkittiin äskettäin paikallisten toimesta  Rovaniemen kulttuuripalkinnolla. Toinen oli Yöttömän Yön-iskelmäfestivaali, joka keräsi Kemijärvelle 10 000 yleisön. Kolmas oli Kemin Satama Open Air, joka siirtyi rockista enemmän popin ja iskelmän puolelle ja se kannatti.

– Satama Open Airissä saatiin molempina päivinä tavoite ylitettyä eli 3000 henkilöä liikkeelle. Perjantaina kokonaiskävijämäärä oli 3950 ja lauantaina 4280.

Robin2

– EventWorksin kesä onnistui muutenkin yli odotusten. Robinin keikka Tornion Pikisaaressa veti yli 2200 ihmistä. Kolme vuotta neuvoteltiin ja nyt palaset menivät kohdalleen ja se toteutui ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Näin kertoo Markku Köngäs, joka  paljastaa myös, että ensi kesänä EventWorks järjestää yhteistyössä Suomen suurimpiin yleisötapahtumien tuottajiin kuuluvan Eastwayn kanssa Pikisaareen uuden Summer Open Air-festivaalin. Sen, eikä Satama Open Airin, hän ei kuitenkaan katso kilpailevan perinteisen Twin City-festivaalin kanssa.

-En usko että ohjelmistot kilpailee. Esimerkiksi Twinkkarit ja Satama Open Air ovat molemmat omia kaupunkijuhlia ja niiden kävijät tulevat niiden ydinalueilta. Kemissä hotellit täyttyi, oletan, entisistä kemiläisistä ja tosifaneista.

TWIN CITY-FESTIVAALIN KOHTALO AUKI

Twincity-banneri14

Menneen kesän Twin City Festivals keräsi yleisöä 6000-7000. Järjestäjänä toimi, yrittäjä Reijo Angerian luovuttua vetovastuusta, ensi kertaa ohjelmajärjestäjä Magnum Live.

Tiedottaja Liisa Marjomäki sanoo, että he pettyivät myytyjen lippujen määrään, vaikka hinnat olivat maltilliset verrattuna muihin festareihin.

– Ensi vuoden Twinkkareiden järjestäminen on vielä epävarmaa, eikä asiaa ole päätetty. Riskit isossa tapahtumassa ovat aina suuret ja toivoisimme paikallisia yrityksiä mukaan tukemaan, jotta festivaali saataisiin ensi vuonnakin Tornioon, hän sanoo. 

NUORIN PARKFEST JA VANHIN KALOTTJAZZ & BLUES

parkfest-logoUusi tulokas Toranda Events järjesti Tornion Hellälään kolmipäiväisen ParkFestin, joka huipentui kansainvälisen nimibändin Europen esiintymiseen. Pitkän viikonlopun aikana konsertissa ja beach volley –turnauksessa kävi yhteensä yli 4000 ihmistä, mikä  varmasti kannustaa jatkamaan.

– ParkFestin ja joitain muita tapahtumia järjestämme itse, mutta Torandan pääasiallinen toimintaidea on ollut alusta saakka se, että tarjoamme konserttien ja muiden tapahtumien järjestäjille tilat ja ravintolapalvelut. Eli esimerkiksi tulevasta Accept-konsertista taloudellisen vastuun kantaa helsinkiläinen King Foo Entertainment-yhtiö, emme me, Torandan Eventsiltä Mika Kulju selventää yhtiön ”politiikkaa”.

Kalott14mainos

Meri-Lapin pitkäikäisin 31.kertaa järjestetty Kalottjazz & Blues keräsi menneenä kesänä Radio Perämeren nettijutun mukaan pari tuhatta kuulijaa. Edellisenä vuonna 2013 Finland Festivals-tilastoissa kävijämäärä oli 6170.

PS. Pyysin kommentit (ja tarkemman yleisömäärän) myös Kalottjazzin edustajalta, mutta vastauksia en ole saanut.