MARKO HAAPANIEMEN The Steels ja perhe mukana uudessa Napapiirin Sankarit-elokuvassa
Steels2.

The STEELSin voi nähdä seuraavan kerran keikoilla Tornion Torandassa 20.-21.11. & 27.-28.11.(Showtime klo 22.30)

Napapiirin_sankarit_2Napapiirin Sankarit-elokuvan kakkososa tuli koko maassa valkokankaalle  viime keskiviikkona. Muutaman päivän aikana sen on nähnyt yli 30 000 katselijaa.

Pääosin Ylläksellä kuvatusta leffasta  löytyy paljon kolarilaisia avustajia, mutta tarkkanäköisimmät ovat voineet bongata leffasta etelälappilaisiakin, muun muassa koko Marko Haapaniemen perheen ja Tornion Outokummun terästehtaalla alkunsa saaneen tanssiorkesteri The Steelsin.

Kerro Marko, miten jouduitte bändinne kanssa mukaan elokuvaan ?

– Meidän kitaristimme Eero Tiensuu, joka on kotoisin Kolarin Vaattovaarasta  haki avustajaksi elokuvaan. Hakemuksessa hän oli maininnut, että hän soittaa bändissä nimeltä The Steels.

Elokuvan ohjaaja Teppo Airaksinen oli kiinnostunut ja innostunut, kun oli löytänyt Steelsistä YouTubesta videopätkiä Tornion Umpitunnelin keikalta. Hän sitten tiedusteli voisiko koko bändi tulla avustajaksi ja että vaimoni Elina olisi myös mukana vierailevana solistina ja loppujen lopuksi meidän koko perhe lähti mukaan avustajiksi ja hauska reissuhan siitä tuli.

Miten The Steelsin osuus tallentui, sujuiko kaikki hyvin Teppo Airaksisen ohjauksessa?

– Vietettiin kaksi kokonaista päivää kuvauksissa Äkäslompolossa. Ekana meiltä pyydettiin JVG:n räpbiisi Häissä, josta piti tehdä iskelmällinen versio. Elina otti sovituksesta suuren vastuun ja sai biisistä aikaiseksi todella svengaavan version. Kun kajautimme kappaleen ensi tahdit ilmoille, ohjaaja ja  kuvausryhmä olivat todella otettuja.

Toinen biisi piti olla Juha Tapion Pettävällä jäällä, jota kuvattiinkin koko ensimmäinen päivä, mutta Airaksinen halusikin tilalle yhtäkkiä vauhdikkaampaa biisiä. Sellaistahan meillä ei ollut, mutta tarjosimme ohjaajalle toisen bändini Sharp Cronen keikkataltiointia Muskan hitistä Häämuistojen valssi. Se kävi ohjaajalle, ja tosi hyvin olivat saaneet synkattua elokuvan kohtaukseen Sharp Cronen äänen ja Steelsin ”muuvit” .

Olet  nähnyt Napapapiirin Sankarit-elokuvan, miltä muuten lopputulos vaikutti?

– Näin elokuvan kokonaan muutama päivä sitten Kemissä ja oli kiva todeta, että ei oltu jääty  leikkauspöydälle. Bändi näkyi ja kuului hienosti valmiissa elokuvassa.

Kutsu oli Ylläksen maailmanensi-iltaankin kuukauden päivät sitten, mutta Steelsillä oli samaan aikaan keikka  Äkäshotellissa.

Haapaniemenpojat

Topias & Eelis Haapaniemi

Sinut ja Elina tunnetaan Meri-Lapissa, paitsi laulajina, myös näyttelijöinä. Ette saaneet elokuvapuremaa?

– Meille kaikille jäi  hyvä mieli elokuvan teosta. Meidän pojat, Topias ja Eelis, jotka myös olivat avustajina, innostuivat elokuvanäyttelemisestä jopa niin paljon, että hakivat ja pääsivät näyttelemään viime keväänä jo AMK:n opiskelijoiden tekemään lyhytelokuvaan.

Elokuvan teko on hidasta puuhaa ja vaatii kärsivällisyyttä, keskittymistä ja heittäytymistä, niin kuin muukin esiintyminen. Toivotaan kuitenkin, että näkyvyys Napapiirin sankareissa  poikii Steelsille ainakin keikkoja uusiin paikkoihin. Bändi on kyllä kovassa iskussa.

The Steels on pitkänlinjan tanssiorkesteri. Aikanaan mainostitte itseänne sloganilla: ”Musiikkia A.Aimosta Elvikseen”, miten on tänään?

– Steelsin ohjelmisto on monipuolistunut ajan saatossa, kiitos tanssiyleisön palautteen. Bändi on edelleen nelimiehinen, mutta nykyään olen ainoa alkuperäisjäsen ja ainoa, joka on Outokummulla töissä.

Itseasiassa 20 vuotta rapsahti kesällä Steels-nimellä täyteen. Mitään sen kummempia synttäreitä ei olla vielä järjestetty, mutta  ensi vuoden suunnitelmissa on juhlia taivalta äänitteen kera.

PS. Napapiirin Sankarit 2-leffan kahdella biisillä kuullaan Markon ja Elinan lisäksi muusikoita; Eero Tiensuu, Petri Murtomäki, Juhani Miettunen, Marjo Törmänen ja Harry Simonaho.