Mämmiläläinen MARKUS KRUNEGÅRD Ruotsin Vain elämää-ohjelmaan

Markus Krunegård

Vuonna 2007 Radio Suomen Onnenmaa-ohjelmasta tuttu musiikkitoimittaja Pekka Laine kirjoitti Soundi-lehdessä: ” Voiko olla suurempaa häpeää: vuoden toistaiseksi parhaan suomenkielisen rocklevyn tekee ruotsalainen yhtye!”

Hän tarkoitti norrköpingiläistä indiebändiä Laaksoa, joka oli julkaissut suomenkielisen levyn Mämmilärock, joka äänitettiin rantamökissä Pellossa. Yhtyeen laulaja-lauluntekijä Markus Krunegård toi bändinsä juurilleen. Hänen äitinsä on os. Syväniemi ja suurin esikuva pikkupoikana oli serkku Arto Tiesmaa, lauluntakoja hänkin.

Loistava albumi. Pitkästä aikaa tuli kuunneltua. Kuulee, että kyseessä on Antti Mikkelinpoika Keksin jälkeläinen, pisteliäs, hauska ja syvällinen. Välillä rokataan aivan vietävästi ja välillä vedetään  perinteisesti Suomi-tangoa, Arto taustalaulajana ja Unelmia oli-kappaleen kultaa SM-hanuristi Tapani Tihinen.

Loista Laakso oli kuitenkin biisi, joka sai minut kiinnostumaan yhtyeestä ja näyttää se vaikuttaneen aika moneen Ruotsin Tornionlaakson bändiinkiin. Ovat rohkaistuneet vetämään englanninkielen sekaan muutaman lainin meänkiellelläkin.

Hienolta kuulostaa Markus suomeksikin, mutta parissakymmenessä vuodessa Krunegårdista on kasvanut ennen muuta ruotsalaisten suosikki. Pari vuotta sitten ilmestyi jo hänen seitsemäs albuminsa ja sehän nousi suoraan listojen kärkeen ja siitä lohkaistu duetto Oaoae vi förlorade, myös puoleksi suomalaisen, Miriam Bryantin kanssa möi kultaa.

Nyt Markus on mukana Ruotsin Vain elämää- ohjelmassa, joka kulkee nimellä Så mycket bättre ja nähdään ensi syksynä TV4-kanavalla. Jo kymmenen vuotta pyörinyt ohjelma on yhtä suosittu kuin Suomessakin ja antaa aina lisänostetta artistille. Markus kieltäytyi pitkään kunniasta ja vitsaili, ettei tule miljoonastakaan, mutta on arveltu, että on suostunut, kun mukana on myös Eldkvarn-legenda Plura Jonsson vai olisko Miriam houkutellut, jonka esiintymistä 2015 Så mycket bättre-ohjelmassa, Aftonbladetin kynämies Kassasta, Markus Larsson, on eityisesti hehkuttanut kaikkien aikojen parhaana.

Syksyn kuvaukset alkavat kesäkuussa Gotlannissa ja muita mielenkiintoisia, meille suomalaisillekin tuttuja nimiä, ovat Lili & Susie, Tommy Körberg, Silvana Imam ja Lisa Nilsson. Mukana on myös toinenkin pohjoisen poika Jakob Hellman Jokkmokin Vuollerimistä.