Maksaisitko 2 minuutista ja 2 sekunnista Terveitä Käsiä 1000 euroa?

Terveet Kädet Tornion Kevyen Musiikin Katselmuksessa 1980, jonka mitalikolmikko oli Alfa, Hi-Lights ja Yankee-Will.

T O R N I O

Kymmenen vuotta sitten Läjä Äijälää haastatellessani, hän harmitteli, ettei ollut tajunnut, että Terveitten Käsien Rock Laahausta Vastaan-levystä tulee antiikkia.

Silloin Läjän mukaan, siitä oli maksettu ulkomailla jo 1000 markkaa!

Eilen Iltasanomat uutisoi yhtyeen esikois-EP:stä maksetun jo verkkokauppa Discogs.comissa 1000 euroa, joten arvo on vuosikymmenessä kuusinkertaistunut.

Viisi vuotta sitten koeprässäys Terveitten Käsien Message-vinyylistä myytiin Pop.Spike.comissa 725 eurolla, mutta nyt pantiin hiukan paremmaksi.

Yleensä originaalit Suomipunk- levyt ovat arvossa. Syy on tietenkin se, että niitä on painettu niin vähän  ja jengi ympäri maailmaa haluaa niitä huudella. Esimerkiksi Rattuksen Khomeini rock/Muotipunk- singleä vuodelta 1980 painettiin 200 kappaletta ja se myytiin  hintaan 663 euroa.

Läjä painatti kolmen laulun EP-levyä saman verran. Osan hän myi muutamalla markalla ja loput jakeli ilmaiseksi kavereilleen.

Laulut Minä haluan paljon rahaa, Joutukaa sielut  ja Vapaa Pohjola eli 2 minuuttia ja 2 sekuntia täyttää tavaraa purkitettiin vanhalla Akai-kelamankalla ja kahdella mikillä Torniossa Husan nuorisotilassa loppukesästä 1980.

Biiseistä  yksi on jäänyt elämään eli yksi ylitse muiden on Vapaa Pohjola. Läjän mukaan se oli työvoimapoliittisesti tietoinen kannanotto Tornionlaakson unohdetusta kansasta.

– Kappaleesta otettiin vai yksi otto. Ei ollut niinkään väliä, menikö ralli teknisesti oikein tai väärin, kunhan meininki oli hysteeristä.

Omakustanne julkaisiin Äijälän omalla IKBAL(Ismon Karkean Brutaalit Aavikko Levyt)-merkillä.

Rock Laahausta Vastaan-EP:een kansi on kuvattu Tornion Kevyen Musiikin Katselmuksessa. Kisaan osallistui 7 bändiä ja Terveet Kädet jätettiin armotta viimeiseksi.

– Oi niitä aikoja. Nyt ollaan ehdokkaana Emma Gaalassa ja levyistä maksetaan maltaita, Läjä myhäilee tyytyväisenä ja käskee kiinnittämään huomion kuvassa erityisesti tyylikkäisiin villasormikkaisiin.

Vaikka torniolaistuomaristo ylenkatsoi Terveitä Käsiä, myöhemmin muun muassa Rumban toimittajana kunnostautunut Heikki Kemppainen antoi kehuja: ”Illan paras lavashow. TK esitti raakaa Sex Pistolsmaista peruspunkkia. Veli-Matti Äijälä ärsytti kuulijoiden kuulohermoja rääkyvällä laulannnallaan ja tunki mikrofonin suuhun Rottenmaisesti. (Uusi Rotten on syntynyt?)”, mies kirjoitti Pohjan Torniossa.

Joku vuosi sitten hämmästeltiin, samalla tavalla kuin nyt, Terveitten Käsien EP:n hintaa, Velvet Undergroundin esikoisalbumin koelevyä, joka myytiin eBayssa 117 000 eurolla. Levyn omistaja oli saanut sen 55 sentillä kirpputorilta.

Tällaiselle ei-keräilijälle käsittämättömiä hintoja , jolle kuitenkin se musiikki on se kaikkein tärkein asia, mutta  alalle vihkiytyneille varmaan hieno harrastus, vaikkakin kallis.