Live: SONATA ARCTICA toi metallin Aittakuruun!

SonataPyha16c

LIVESuomalaisen powermetallin kulmakiviin lukeutuva ja laajaa kansainvälistä arvostusta nauttiva kemiläinen Sonata Arctica esiintyi eilen Pyhä Unplugged-tapahtumassa.

Pyhä Unplugged toi heavymetallin ensi kertaa Aittakuruun, luonnon muovaamaan rakkateatteriin. Tapahtuman isäntä Mato Valtonen spiikkasi uuden genren sisään, x-bändinsä Sleepy Sleepersin vanhaa slogania lainaten: ”Kuuntele heviä, niin perse ei leviä!”

SonataPyha16d

Tony Kakko

Sonata Arctican lämppärinä toimi duo Ari Koivunen &  Erkka Korhonen. Kuultiin sekalainen keitos tuttuja covereita tyyliin Whisky in the jar, Suspicious minds, Fool for your loving , Ain´t love in the heart of the city ja Smoke on the water.

SonataPyha16bVarsinainen pelin avaus oli Pyhätunturin Aittakurun konsertissa kuitenkin Sonata Arctica, jonka  vedossa oli säkenöivää voimaa. Vaikkakin metallia, rento pelimannimeininki oli mukana. Riisuttu säestys korosti entisestään Tony Kakon loistavia laulunlahjoja ja  Suomen Freddie Mercuryn tittelin hänelle on helppo antaa. Esimerkiksi Letter to Dana kasvoi isoakin isommaksi, maailmoja syleileväksi balladiksi. Ajoin Sonata Arctica  kuulosti akustisena jopa messevältä folkrockilta,  jopa alkuaikojen Jethro Tullilta, vain hullu huilumies Ian Andersson puuttui.

Vanhat laulut oli sovitettu uudelleen ja ne olivat saaneet uusia ulottuvuuksia. Myös yhtyeen klassisimmat perusbiisit San Sebastian ja Tallulah olivat kuin uudelleensyntyneitä.

Välispiikeissään Sonata Arctican nokkamies Kakko kiitteli bändikavereitaan useampaan otteeseen kuluneista kahdestakymmenestä vuodesta. Hän vitsaili, ettei olisi ehkä koskaan päässyt pois Kemin ”rahan hajusta”, jos Sonata Arcticaa ei olisi  syntynyt. Siitä hän antoi erityiskiitoksen rumpali Tommy Portimolle. Tuntojaan Tony latasi erityisesti lauluun Cloud Factory.

Muutaman kappaleen akustinen osuus tuli Sonata Arctican keikoille mukaan The Days of Grays -maailmankiertueella vuonna 2011 ja tänä kesänä yhtye  on tehnyt useampia unplugged- keikkoja ja ainakin loppuunmyydyssä Aittakurun konsertissa homma toimi.

Jos eilen Sonata Arctica rokkasi Pyhällä akustisesti, tänä iltana yhtye lyö taas virrat päälle Kemin Satama Open Air –festivaaleilla. Erikoinen on varmasti tämäkin esitys, sillä yhtyeen fanit ovat saaneet vaikuttaa keikan ohjelmistoon äänestämällä. Erikoinen myös siksi, että Satama Open Air sai alkunsa tasan kymmenen vuotta sitten Kemin Meripuistossa pidetystä Sonata Open Air –konsertista ja tasavuosia juhlitaan nyt näyttävällä ilotulituksella.

SonataPyha16a

Sonata Arctica: Tony Kakko (laulu), Tommy Portimo (rummut), Henrik Klingenberg (koskettimet), Elias Viljanen (kitara) ja Pasi Kauppinen (basso).