LIVE: 30-vuotiaan RAJANSÄVELEN vieraana JORD

JordRajanSavel2b

LIVE2Rajansävel & Jord

Folkets Hus, Haaparanta

Rajansävel tai Gränsklang juhli 30-vuotista taivaltaan. Kuoro lauloi tasapuolisesti suomeksi ja ruotsiksi.

Haaparantalainen Markku Putila on johtanut Rajansäveltä sen alusta asti. Aluksi se oli pelkästään naiskuoro, mutta kun Torniosta mukaan liittyi Väylän laulu, siitä tuli sekakuoro.

Hyväntuulinen poppoo on rajayhteistyötä parhaimmillaan. Rajansävelen ohjemiston kirjo oli laaja sisältäen vanhojen kansanlaulujen lisäksi, iskelmää, poppia ja joikuelmaa. He lauloivat hymnit niin keväälle kuin rakkaudellekin ja säveltäjäniminä olivat muun muassa Nils Ferlin, Jukka Kuoppamäki ja Cat Stevens.

Kansanmusiikkyhtye Jord oli Rajansävelen erikoisvieraana. Sitä on aina mukava kuulla, vaikka juhlakonsertissa oli vain pieni otanta sen konserttisetistä.

Yhtyeen oman osuuden helmi  oli meidän yhteistä kansanmusiikkiperimää eli Järvenpään rannalla, mutta yhteisnumerot Rajansävelen kanssa toivat Jordin kappaleisiin taas jotain uutta.

Jälleen kerran tuli todistetuksi se, että Erling Fredrikssonin Meän maa on edelleen hienoin meänkielellä tehty laulu. Vuonna 1997 STR-T:n kokouksessa Kukkolaforssenilla luulin, että  ruotsalaisvähemmistön ”kansallislauluksi” nousee Ei se kannatte, mutta Jordin laulu on kyllä tarkoitukseen huomattavasti sopivampi.

Jord oli Haaparannalla liikkeellä ilman piuhoja ja  voimasointuja sähkökitarasta tai rummuista ei kuultu, joten Meän maan tulkinta sai syvyyttä. Hieno huilu ja haitari  korostivat herkkyyttä ja Rajansävelen mukaantulo lisäsi vielä esityksen juurevuutta.

artojj2bAskeleita maailmanmusiikin suuntaan, etelän lämmöstä voimaa rytmityksiinsä saaneita olivat kreikkalaisvaikutteinen Ella Maria ja reggaerytminen Kaunis vaara, Susanne Rantatalon kotitunturista kertova laulu, joka keinutti ja jonka kruunasivat Rajansävel-kuoron taustatuki, pystybassosta vedetyt wah-wah-äänet ja rytmiä voimakkaasti lyövä jalka.

Harvoin on tullut käytyä kuuntelemassa kuoroja. Huomasin, että kannattaa. Samalla lailla kuin Iso Joki Tulvii-esitys välitti nuorten yhdessätekemisen ja yhteislaulun voiman, sitä teki myös varttuneempi Rajansävel-kuoro. Ei tarvitse aina isoja staroja, että salit täyttyvät.