Levyarvio: JORD ja tarinoita Revontulentieltä

JORD

JORD The Sound Of The Northern Lights Route  

Pieniä, tavallisten ihmisten tarinoita Revontulentien varrelta on kerännyt ryhmä eri taiteenalojen ihmisiä ja opiskelijoita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Viisi tarinaa on inspiroinut tornionlaaksolaisen kansanmusiikin ykkösen Jordin muusikoita ja kahta laulajatarta Rebecka Digervallia ja Kristin Mellemiä. Tarinoista on syntynyt lauluja, jotka on levytetty BD Pop-studiossa Luulajassa.

JORD vieraineen levytystauolla Luulajassa tammikuussa 2018

Jord on tehnyt lauluja jo pitkään Meänmaan mullasta ja jättänyt oman vahvan lauluperinnön jälkipolville. On ollut hienoa  seurata myös Erling Fredrikssonin ja Jan Johanssonin muita projekteja. Usein heidän soitto on soinut molemmin puolin rajaa.

Nyt Jord on saanut studioon vieraita ja on syntynyt uskomattoman upeaa jälkeä, voi sanoa, että uutta musiikkia pääasiassa tornionlaaksolaisista juurista.

Daniel August Keskitalosta tuli Amerikan cowboy, mutta hän joutui palaamaan takaisin kotiin Muodoslompoloon, kun isä kuoli ja jonkun piti hoitaa maatilaa. Suru ja ilo on elämän tie, laulaa Erling Fredriksson persoonallisella äänellään ja tarina soljuu kuin Väylän vesi ja vie mennessään. Kristin Mellemin viulu tanssii kevyesti vaahtopäiden päällä  ja kitaristi Jonas Palo tuo mukaan draamaa.

Vilho Ollikaisen tarinaa laajalti sivuprojektissaan WAO-bändissä kertonut Jan Johansson on tarttunut luontoaiheeseen. Ljudet av tystnad vie hiihtoretkelle. Jan on mestari hanurinsa kanssa. Hän herättää metsän henget henkiin ja soitto puhdistaa pään.

Toinen Jordin naislaulajista Johanna Lindgren on tavannut syyrialaisen Muhammadin, joka on löytänyt kodin Pajalasta: ”It`s dark and it`s paradise”. Tangon tahdissa mennään ja  Johanna laulaa kuin Ruotsin parhaat schlager-diivat ja itämaisuutta hänen kappaleeseen tuo  Isidor Abdeckaderin rummutus.

Nuori ja räväkkä Rebecka Digervall on tuttu poppiduo Magnettesista, joka on esiintynyt Oulun Qstockissakin.  Hän pohtii elämän ongelmallisuutta ja lähtemistä teinin näkökulmasta. Hän laulaa englanniksi.

Housebändi Jord vieraineen  heittäytyy moderniksi ja onnistuu. Rebeckan viileä laulu, hienot kielikuvat ja hienovaraisesti rakennettu musiikki, kaiutuksineen ja detaljeineen. Voi sanoa, että parasta Rebeckalta tähän asti. Hänessä on pontentiaalia vaikka mihin!

Kristin Mellem tunnetaan Pohjois-Norjassa lähinnä viulistina, mutta musiikkia hän on tehnyt laajasti pohjoisessa joikaajista sinfoniaorkestereihin. Hän kertoo merisaamelaisen Hegen tarinan, joka koki surua suurkaupungissa ja kysyi neuvoa tunturilta  ja löysi ilon, kun muutti maalle. Kristinin kansanlaulumaisen heleässä esityksessä on jotain tuttua  Mari Boinen musiikista ja joikujen maailmasta.

Jordin viiden laulun laadukas levy on vain yksi osa Revontulentien Our Stories-projektista. Sen tuloksia on lisää  nähtävissä ja kuultavissa Tornionlaakson maakuntamuseossa 6.1. 2019 asti.

Arto Junttila