Levyarvio: BASKERYn ruusunpiikit pistävät yhä

LEVYarvioBaskeryKolmas

BASKERY: LITTLE WILD LIFE (Mother Tarantula)

Jos Baskeryn eka kiekko Fall Among Thieves pani pään pyörälle remakalla riffittelyllä ja toinen New Friends melodioillaan, niin kolmas Little Wild Life ihastuttaa vahvalla ja monipuolisella laulullaan.

Albumin aloittava a capella-esitys Northern Girl on äänitetty Tukholman Adolf Fredrikin kirkossa ja sillä  Bondessonin sisarukset Greta, Stella ja Sunniva laulavat kuin enkelit.

 I`am a northern girl in every way/My heart is not cold, in every way/ I change with the seasons, get blinded by the light/ I thrive in the darkness, they say I am blooming late/ I am a northern girl

Muuten Little Wild Life-levy on tehty berliiniläisessä tanssihallissa, jossa on katto korkealla, seinät leveällä ja hyvä akustiikka. Baskeryn tuottajana on toiminut amerikkalainen Matt Wignall, jonka on tehnyt yhteistyötä aiemmin muun muassa Mando Diaon kanssa.

BaskeryKolmas2

Akustinen kitara, banjo  ja läskibasso antavat edelleen pohjan vahvoille laulusuorituksille, mutta pieteetillä biisejä on maustettu muun muassa baritonisaksofonilla ja sellolla.

Countryn, bluegrassin ja bluesin lisäksi Baskerylta kuullaan vanhan ajan poppiakin. The Shadow-biisissä kitara helää kuin Byrdsillä ja Last Beatissä on häivähdys 1960-luvun tyttöbändeistä. Kuitenkaan Baskery ei ole heittäytynyt popin päiväperhoiksi. Onneksi, sillä mieluummin  kuuntelee Bondessonien mullanhajuista roots-meininkiä, vaikka ikäväähän se on, että First Aid Kid on vohkinut kermat yhtyeen musasta ja pannut rahoiksi. 

Ruusut ovat säilyttäneet piikkinsä ja hyvä niin. Levyn  killeri on The Kid. Aivan lyömätöntä laulua. Samaa voi sanoa hiipiväkomppisesta The Big Flowsta.jossa  Crosby, Stills, Nash & Young-tyyliset harmoniat vangitsevat.

Myös rytmiset ja sähköiset kappaleet, isä Jan-Åkelta perityillä onemanband-kamoilla ryyditetyt, sinkkuvideonakin julkaistu The NoNo ja The Charm ovat taattua Baskery-laatua, jotka varmasti livenä toimivat vieläkin paremmin.

Vaikka Bondessonin sisarusten musalle on ollut helppo antautua, Little Wild Life on kokonaisuutena ehdottomasti paras pitkäsoitto heiltä. (4/5 Väylän Pyörrettä)

FAKTABaskery on perustettu vuonna  2006. Nimi on kutsumanimi Kalixin Båtskärnäsin kylälle, josta sisarusten isä Sven-Åke on kotoisin. Äiti  Inga Karlsson on kotoisin Haaparannan Mattilasta, jossa oli aikoinaan tunnettu Karlssonin kioski. Isä Jan- Åke on istunut hetken Tonicsin rumpalin pallilla, mutta pitempään soittanut pohjoisessa kosketinsoittaja Stefan Nilssonin kanssa, joka on nykyään Ruotsin kuulu elokuvasäveltäjä. Ennen Baskeryä sisarukset soittivat rockabillyä Slaptonesissa ja  levyttivät EMI/Capitolille  albumit Simplify ja Amplify.