Levy: SOLJULTA mykistävän rikasta ja raikasta saamelaismusiikkia

SOLJU: Ođđa Áigodat (New Times) (Bafe´s  Factory)

Saamelaisduo Soljun neljäs sija Suomen Euroviisu-karsinnassa kolme vuotta sitten oli hieno saavutus, mutta Hold your colours oli vain pintaraapaisu siitä, mitä nyt kuulemme Ulla Pirttijärven ja Hilda Länsmanin Ođđa Áigodat (New Times)-albumilla.

Taitavat suomalaisen nykymusiikin osaajat Teho Majamäki ja Samuli Laiho antavat oman vahvan panoksensa levylle, mutta  kaikki tukee Ullan ja Hildan joikua ja uutta, milloin rumpua lyövää, milloin pehmeän maalailevaa saamelaismusiikkia. Levyn miksasi studioguru Riku Mattila ja levyllä vierailevat myös Tšekin kansallisen sinfoniaorkesterin jouset, syntikansoittaja Janne Puurtinen (x-HIM), sellisti Paavo Lötjönen (x-Apocalyptica) ja kurkkulaulaja Mikko Neuvonen.

Popista ei ole enää kyse, vaan rikkaasta ja raikkaasta maailmanmusiikista. Ođđa Áigodat-albumi nousikin heti ilmestyttyään Top20:een kahdella kansaivälisesti merkittävimmällä world music-listalla ja tällä hetkellä yhdestä levyn kappaleesta   on videoa tekemässä Stefan Lindfors, joka on palkittu useammastakin HIM-videosta.

Nimiraidasta Ođđa Áigodat lähtien on mykistävää huomata, miten hienosti  äidin ja tyttären yhteistyö toimii. Ulla joikaa ja Hilda jatkaa keijumaisen kevyesti laulaen, taustalla jyhkeät jouset. Syntyy maaginen kokonaisuus ja tulee tunne, että tunturi tanssii ja soi.

Yhtä aikaa kaksi vahvaa naista ovat äänessä  Heargevuoddjissa. Rumpu lyö, porot tolvaavat ja kello kalkkaa ja välillä Ulla ja Hilda käyvät vuoropuhelua Ealloravddasissa, jota sello säestää. Tunnelma on unenomaisen kevyt.

Mainiota menoa, vahvaa Saami-shouttia,  on  taas Irgeávnnassa, jossa on mausteita sukulaiskansojen, intiaanien bowwow-tyylistä ja tuvalaisesta kurkkulaulusta.

Davvebiekkat-kappaleesta kuulee myös, että äiti ja tytär ovat samasta puusta. Äänissä on sama häivähdys, joka vie ajatukset jonnekin Aasiaan. Allekirjoittaneelle tulee mieleen kiinalaislaulaja Liu Sola Seinäjoen Womad-tapahtumasta.

Molemmilta kuullaan myös perinteistä joikua (Áimejoga Jovnna ja Áille luohti), mutta monipuolisen saamelaislevyn huiput ovat kuitenkin Ullan vaikuttava Beaivi, áhčči ja Hildan Muhtumin, jossa soi saamelaismusiikin tulevaisuus.

Äidin ja tyttären suhde on ollut aina läheinen. He täydentävät toisiaan musiikillisestikin. Molemmat ovat jo ansioituneita ja Hilda tulee kovaa vauhtia äitinsä Ullan perässä, joka on yksi legendaarisimmista saamelaismuusikoista. Hän on tehnyt yhteistyötä kaikkien suurten Nils-Aslak Valkeapään, Mari Boinen ja Frode Fjellheimin kanssa. Hän oli myös Angelin Tyttöjen säveltäjä läpimurtolevyllä Dolla.

Ullan ensimmäinen sooloalbumi ilmestyi kaksikymmentä vuotta sitten ja oli nimeltään Ruossa Eanan, jonka jälkeen on tullut kaksi loistavaa levyä lisää. Kannattaa kuunnella, sillä jos pidätte Soljun Ođđa Áigodat-albumista, taatusti pidätte niistäkin.

14.7.2018 Riddu Riđđu Festivaali, Norja
25.7.2018 Inariviikot, Inari
17.8.2018 Ijahis Idja, Inari