Levy: MIRA SUNNARISTA kuoriutuu Lumolla Drama Queen

MiraLumo1LEVYarvioMira Sunnari uskaltaa heittäytyä. Kun hän  johonkin ryhtyy, hän tekee  sen tyylillä ja isolla sydämellä, itseään säästämättä.

Tänä kesänä Mira  on yllättänyt monta kertaa positiivisesti. Hän on hyvä teatterin lavalla, mutta ennen kaikkea laulajana ja lauluntekijänä, josta hänen esikoisalbuminsa Lumo on loistava esimerkki.

Ulkokuori pettää, sillä eloisa ilopilleri viihtyy syvissäkin vesissä. Lumo-levyllä hän on Drama Queen shamaanien maasta, joka vie myrskyn silmään. Miralla on visioita ja kun luovuus päästetään valloilleen taitavien muusikoiden kanssa ei voi syntyä muuta kuin hyvää jälkeä.

En yhtään ihmettele, että tangokansalta menivät  tanssimuuvit sekaisin Lumo-levyn  julkkarikeikalla Seinäjoella,  kun aiemmin viatonta iskelmää ja tangoa hillitysti esittänyt kuningatar Sunnari  tuuttasi tanssiparketille raskaasti rockahtavia  monipolvisia mestariteoksia.

Vanhassa Lapissa liikkuu levyn nimilaulu Lumo. Sitä  värittävät joikuelma, kurkkulaulu ja ärhäkkä rokkikitara. Luonnosta ammentaa myös suden lailla vaaniva Paha tyttö.

MiraLumo3Aivan huikea  on simppeli vaka vanha Väinämöinen-tyylinen Sateenkehrälle. Ikiaikaiset kielikuvat kansanlaulumaisesti esitettynä, yksikertainen piano ja lopun raskasmetallivyörytys ovat aseista riisuvia. Yhdeksän elämää-biisin sydämenlyöntien  lailla käyvä askellus ja lopun korkeuksiin kohoava Miran laulu  on myös mannaa korville.

Kunnianhimoisissa sovituksissa  Mira ja Kari Hautalampi tekevät Pepe Willbergit, joten ei muuta kuin lisää tällaista ja konserttikiertueelle ison bändin kanssa!

Niin kuin ei Queenin A Night at the Opera-albumillakaan kaikki  ole Bohemian rhapsody-biisejä, Lumo-levyltäkin löytyy muunkinlaista kuultavaa.  Yleensähän esikoislevylle valikoituu lauluja pitkältä ajalta. Suoraa iskelmää ei Lumolla kuulla, mutta perinteisempiä radioystävällisiä lauluja. Parhaasta päästä ovat Jälki-balladi yhdessä Kime Klemettisen kanssa, Maija Vilkkumaa-tyylinen Hiljaisuuden kulissit  ja soulahtava  Peili sanoo itsensä irti.

Lumo-albumilla Mira on kuitenkin vahvimmillaan ja mielenkiintoisimmillaan,  silloin kun hän fuusioi rohkeasti  poppia, iskelmää ja raskasta rockia, joten sitä rataa eteenpäin. Toivottavasti.

Lumon muusikot: Kari Hautalampi (koskettimet), Pasi Hautalampi (rummut), Mikko Raappana (basso), Elias Kauppinen, Joni Lahdenkauppi, Juhana Länttä, Jani-Petteri Hägg, Mika Mustonen (kitara), Kime Klemettinen (laulu, ohjelmointi, äänitys, miksaus & masterointi) ja Juha Jyrkäs (kurkkulaulu)