Levy: JULMAN uutta ja vahvaa musisointia Meänmaan sydämestä
Julma3

J U L M A

LEVYarvioJulma on syntynyt vuonna 2004 Pajalassa, mutta esiintynyt vain harvakseen. Sen johtohahmo on täräntöläislähtöinen  laulaja-kitaristi Peter Fredriksson, joka tunnetaan Ruotsin Tornionlaaksossa  parhaiten trubaduurina.

Yhtye on samaa sukupolvea ja sen laulukielet ovat ruotsi ja meänkieli, niin kuin laajalti tunnetuilla Jordilla ja Raj-Raj Bandillä, joiden jäsenistä mukana Julmassa ovat hanuristi Jan Johansson ja rumpali Simon Wilhelmsson. Lisäksi yhtyeessä soittavat kitaristi Daniel Snell ja basisti Torbjörn Emmoth.

Yhtyeen esikoisalbumilla Peter tuo meänkieliseen musiikkiperheeseen  mies ja kitara-pohjalta tehdyt laulelmakappaleet. Omien laulujen lisäksi, mukana on neljä ”Ruotsin Rautavaaran” Cornelius Vreeswijkin ikivihreää, joihin meänkieliset käännökset ovat tehneet toimittaja Bertil Isaksson, Peterin äiti Ann-Britt Jauhojärvi  ja kirjailija Bengt Pohjanen.

julmaKansiVäylän vastarannan murrealueen kasvatin korvin kuultuna, parhaiten onnistuu Somliga går med trasiga skor-tarinaa elävöittämään Bertil.  Ann-Britt, jonka ruotsikielisiä tekstejä levyltä löytyy puolisenkymmentä, onnistuu myös meänkielellä kupletissa Polaren Per hos socialen.

Vreeswijkin lauluista ehkä meillä tunnetuimmat  on kääntänyt Pohjanen. Päähuomion niissä vie Jan Johanssonin vahva laulu. Keinuva Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind ja sen teksti toimii, mutta Ångbåtsbluesista en punaista lankaa löytänyt. Sanojen siteeksi kaipasi ”suomalaista tapaa riimitellä”.

Meänkielisten Cornelius-kappaleiden lisäksi Julman levyllä on 10 ruotsinkielistä laulua. Niin kuin usein esikoilevyillä kappaleet ovat pitkältä ajalta eli kokonaisuus on kirjava, mutta se ei häiritse. Taitavia soittajia, jotka tuovat lauluihin muun muassa  jazzahtavaa kitaraa ja zydecohaitaria ei voi vastustaa.

Levyn ehdottomat helmet ovat vahvasti Bo Diddley-kompissa kulkeva Herr Svensson, kevytreggae Hej där flickan, rakkausballadi Isabelle (vähän Pomon malliin) ja upeaa yhteislaulantaa omaava Pappa vakar över mig.

Countrypoljentoa ja  Raj-Raj Band-poveriakin albumilta löytyy kuten esimerkiksi vatterii-valleraa-rallissa Födelsedagfesten ja vaudikkaassa Dagen efter-laulussa. Alltid hemma här-laulussa on jopa On kaipuu tänne aina pohjaton-klassikon ainesta, mutta sehän on vain plussaa.

Aika hyvä/ Villin hyvä/ Riethaan hyvä

Arto Junttila