LEVY: Bourbon Boys, omintakeista ryskettä Korpikylästä

Bourbon Boys: Shotguns, Trucks & Cattle (Despot Records) ☼☼☼☼

Per Hulkoffin tapa tulkita Teksas-musaa Bourbon Boysien kanssa on tätä päivää.

Kun maajussi Haaparannan pohjoisimmasta kolkasta, Korpikylästä, hyppää traktorinsa selkään, kopsasee bootseistaan lannanjämät ja käynnistää moottorin, ääni on dieselin.

”Raakana sisään, raakana ulos”, sanoisi, kaakamolainen musiikkimaestro Paavo Kulju hänen Shotguns, Trucks & Cattle-albumin lauluista, sillä vaikka banjo ja akustinen kitara soivatkin paikoin kutsuvasti, metsähakkuriakin käytetään surutta.

Tornionlaaksosta tulee hiton hienoa Teksas-musaa. Jos Kiiruna tunnetaan lauluharmonioistaan ja americanan pohjoisena pesäkkeenä, niin etelässä HaparandaTorniossa pelataan isommilla vaihteilla ja rokataan rankasti.

Suomen puoli tuntee Greedy Pigin ja Free Riden, jotka vastaavat mielellään ZZ Topin tai Lynyrd Skynyrdin antamiin savumerkkeihin. Saman nuotioon puhaltaa myös Hulkoff, mutta hänen  Bourbon Boysin  kivijalka on kuitenkin enempi countryssa kuin rockissa.

Leveällä Amerikan englannilla Shotguns, Trucks & Cattle-levyllä laulavan Hulkoffin sankareita ovat vanhan liiton miehet Johnny Cash, Waylon Jennings ja David Allan Coe.

Kyse ei ole mistään sofistikoidusta Nashville-countrysta, vaan enemmän omia vapauksia ottavasta outlaw-meiningistä. Mukana levyllä on tietysti myös räväkkää rokkausta, jossa voi kuulla häivähdyksiä Bruce Springsteenistä, Elviksestä, Hurriganesista ja jopa Rednexistä.

Hulkoff osaa tehdä musiikkijuttujaan persoonallisesti ja täysillä, mutta pilke silmäkulmassa. Hänessä on Duudson-asennetta!

Väylän toiselta rannalta katsottuna Per on siitä outo rokkari, että hän sanoo rakastavansa Tornionlaaksoa ja että Korpikylään on mukava palata aina kiertueen jälkeen. Esimerkiksi Torniossahan on totuttu siihen, että rokkarit menestyttyään ensimmäisenä haukkuvat kotikaupunkinsa.

Rammsteinia tornionlaaksolaisella uholla esittävä Raubtier teki Hulkoffista Ruotsissa tunnetun, mutta Bourbon Boys oli kuitenkin ensin. Shotguns, Trucks & Cattle-levyn laulut ovat syntyneet nimittäin suurimmilta osin jo 1990-luvulla.

Alkuperäisen Bourbon Boysin Hulkoff perusti nykyään parhaiten the Hardships-bändistään tunnetujen haaparantalaisveljesten Daniel ja Emil Kreivin kanssa. Yhtye soitti kourallisen keikkoja. Heille tarjottiin levytyssopimusta ja he äänittivät läjän demoja, joista yksi Rock `N` Rollin Man päätyi Music From Torne Valley (Vol 2)-kokoelmalle, mutta homma hyytyi.

– En luopunut lauluista. Siirsin ne vain hetkeksi syrjään. Rockunelma maailman valloituksesta säilyi, Hulkoff sanoo.

Hän odotti sopivaa hetkeä, kunnes alkoi puhua Bourbon Boysin elvyttämisestä Raubtier-rumpali Matt Buffalolle.

– Vanhat lauluni heräsivät henkiin, kun palkkasimme erään rankan ryyppysession päätteeksi tiimiimme vielä maailmanluokan kitaristi-tuottajan Jonas Kjellgrenin ja loistavan basistin Kenneth Seilin, kehuu Per ja vakuuttaa, että hänellä on kasassa bändi, joka saa varmasti kaikkialla punaniskat hikoilemaan.