LASSE KATAISEN Mieli kuvituksia-näyttely Rovaniemellä

Lasse Katainen tunnetaan parhaiten elävistä joulukuvistaan (kuva: www.sydan.fi)

Rovaniemeläissyntyisen graafisen suunnittelijan ja kuvittajan Lasse Kataisen ensimmäinen näyttely avataan tänään Rovaniemen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa. Retrospektiivinen kuvitusnäyttely esittelee tässä kuussa 60 vuotta täyttävän Kataisen tuotantoa 1990-luvulta tähän päivään.

Monet tuntevat Lassen kynäjäljen nenäukoista ja jouluaiheisista kuvituksista jo neljän vuosikymmenen takaa. Pensselin jälki on jouluaiheiden myötä levinnyt ulkomaille saakka, erityisesti Japaniin.

Näyttely avoinna Rovaniemen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa 2.-25.3. (ma-to klo 9-20, pe klo 9-18, la-su klo 11-16)

Näyttelyssä on esillä myös kattava kooste rovaniemeläisille tuttuja Roots’n River Blues julisteita, joita Katainen on suunnitellut koko festivaalin historian ajan. Ne ovat näyttävä ja aivan oma lukunsa suomalaisten festivaalijulisteiden historiassa. Musiikkidiggarina hän on tavoittanut aina olennaisen. Paljon puhuvia kuvia ei ole kikkailtu tietokoneen näyttöpäätteellä, vaan niissä näkyy puhdas taiteilijan siveltimen jälki.

Mieli kuvituksia esittelee myös kuvittajan tuntemattomamman puolen: ystäville käsintehdyt postikortit, akvarellit, tuoreimmat grafiikan vedokset ja tussipiirrokset.

Eri tekniikoilla toteutetuista kuvituksista noin puolet on toteutettu kaupallisiin tarkoituksiin.