Läjä vahvistaa: ”TERVEET KÄDET on hajonnut!”

TK16– Aikansa kutakin. TK jääköön, tuumaa Väylän Pyörteen tavoittama Terveitten Käsien isä Läjä Äijälä.

– Muut olisivat varmaan jatkaneet vanhalla maineella, mutta mulle riitti nääki  vuodet ja tulipahan vimpaksi ok-levy, Lapin helvetti, mestari jatkaa tyytyväisenä.

Muitten yhtyeprojektien, The Sultans etunenässä,  suhteen Läjän musisointi  jatkuu entiseen malliin, mutta 35 vuotta Terveissä Käsissä ja muun muassa ikivihreiden punkrääkäisyjen Tornion kevät,  Vapaa Pohjola ja Anna mulle piiskaa esittäminen on tullut päätökseen.

Terveet Kädet saavutti pitkällä urallaan enemmän kuin muut marginaalista alakulttuuria hardcorea edustavat bändit, eikä yhtye hylkää torniolaisia kokonaan, sillä heistä muistuttaa Tornion Väylän rannassa puolikas Särkynyt lyhty-obeliskia.

Yhtye oli monen kasvavan muusikontaimen innoittaja, suurimpana tietenkin Apulannan soittajat. 1980-luvun alussa Soundi kirjoitti Terveistä Käsistä kärsii koko ruumis -otsikon alla: ”Terveet Kädet on vihattu ja rakastettu bändi. Sen tekstejä inhotaan, mutta samalla bändin voimakas ja luja jytinä panee suolet auttamattomasti lotkumaan. Nämä äijät osaavat soittaa ja heissä on tyylitajua-tosin ajoittain kipeää sellaista.”

Uskomattoman suosittu TK oli ulkomaita myöten. Esimerkiksi saksalainen Rock-O-Rama myi hc-punkin parhaina vuosina yhtyeen levyjä kymmeniätuhansia. Erityisen suosittu TK oli Brasiliassa. Jokainenhan muistaa Sepultura-yhtyeen Max Cavaleran yhteydenpidon Läjän kanssa.

Tuolloin suunniteltu yhteiskiertue Sepulturan kanssa Brasiliassa jäi toteutumatta. Fanit saivat odottaa Terveitten Käsien näkemistä yli kolme vuosikymmentä, mutta kaikki aikanaan. Brasilian lisäksi  yhtye kiersi 2000-luvulla myös Amerikassa.