LÄJÄ: Terveitten Käsien Halloween-albumin kansikuva Tornion obeliskiin
Laja

LÄJÄ

TERVEET_KADET_halloween

LÄJÄN TIEDON MUKAAN TÄMÄ KANSIKUVA ON TAVALLA TAI TOISELLA MUKANA SÄRKYNYT LYHTY-TEOKSESSA

– Vanhana torniolaisena totta kait olen omalta osaltani ylpeä. Obeliskiin on tulossa Halloween-lpeen kansikuva.

–  Katotaan, mitä tuleman pitää. Hyvä, että jossain vaiheessa näinkin käy. No ok, tietty pikku jäynähän tässä on vanhoista Tornion ajoista, kun pikkubändiä ei sen kummemmin noteerattu, tuumailee Terveitten Käsien primus motor Läjä Äijälä, joka on bändeineen lähdössä ensi viikolla Amerikan kiertueelle.

Läjällä tunnelmat ovat siis korkealla, sillä tämä on Terveitten Käsien kolmas yritys. Kaksi aiempaa Amerikan kiertuetta 1985 ja 1990 tyssässivät kalkkiviivoille.

– Nyt kaikki on kunnossa. Matkaliput on maksettu eli kaikki mitä Amerikan keikoilta tulee on voittoa.

-13 keikkaa parissa viikossa, isompaa festaria ja pienempää klubia. Katsotaan jos hyvin menee, niin ensi vuonna sitten Kalifornian puoli, Läjä myhäilee tyytyväisenä.

Aiemmat Terveitten Käsien Amerikan reissut kariutuivat ensisijassa hämäräperäisten yhteistyökumppaneiden takia, mutta vuoden 1990 reissu lopahti myös yhtyeen viisumeihin ja passeihin, joita ei ollut saatu hankittua. Aikoinaan TK anoi myös Tornion kaupungilta pientä tukea Amerikan matkaa varten, mutta Läjä sai pelkän hymähdyksen: ”Ette te missään soita.”

1980-luvulla Terveet Kädet oli suosittu ulkomaita myöten. Esimerkiksi saksalainen Rock-O-Rama myi hc-punkin parhaina vuosina TK-levyjä kymmeniätuhansia, vaikka genre edustaakin rockin marginaalia. Yksi yhtiön julkaisemista levyistä oli juuri Halloween, joka purkitettiin yhdessä päivässä vuonna 1983 Oulun Soundmix studiolla .

Läjä uskookin, että jos Terveet Kädet olisi noussut pinnalle tänään homma olisi hoidettu toisin. 1980-luvulla rockvienti oli vielä harrastelijamaista.

– Välillähän nuo vanhat jutut harmittaa, mutta on mukava huomata, että aina uusi sukupolvi löytää TK:n.

Nyt kun Terveet Kädet on saanut pään auki ulkomaille, keikkoja riittää . Läjä kertoo, että tälle vuodelle edessä ovat vielä matkat Belgiaan, Englantiin ja Japaniin.