LÄJÄ ÄIJÄLÄ paljastaa SÄRKYNYT LYHTY- obeliskin tänään!
obeliski21

SÄRKYNYT LYHTY (Kuva: Sampo Linkoneva)

TKobeliski

Halloween-kansi

 Yhdeksänmetrinen Särkynyt Lyhtyobeliski, joka on omistettu alakulttuuri-ilmiöille Terveille Käsille ja Kalkkimaan papille paljastetaan tänään 23.11. klo 18.00 Tornion Nordbergin Möljällä.

Ennakkoon Pekka & Teija Isorättyän taideteos on jo synnyttänyt paljon keskustelua alueellisesti ja varmasti Särkyneestä Lyhdystä puhutaan myös ensi viikko. Valtakunnan median uutiskynnyksen se on ylittänyt vain Terveitten Käsien takia, vaikka yhtye on vain pieni osa obeliskia.

Näin TK:n pomomies Veli-Matti “Läjä” Äijälä kuvaili tunteitaan  Väylän Pyörteelle toukokuussa monumentin pystyttämispäätöksen selvittyä.

– Vanhana torniolaisena totta kait olen omalta osaltani ylpeä. Obeliskiin on tulossa Halloween-levyn kansikuva.

–  Katotaan, mitä tuleman pitää. Hyvä, että jossain vaiheessa näinkin käy. No ok, tietty pikku jäynähän tässä on vanhoista Tornion ajoista, kun pikkubändiä ei sen kummemmin noteerattu.

Ensimmäisen idean TK-patsaasta Tornioon heitti turkulainen Vesa Iitti, joka perusti  2009 facebookiin ryhmän Tornio should raise a Terveet Kädet statue, joka keräsi laajalti huomiota.

Kalkkimaanpappi

KALKKIMAAN PAPPI

– Kerrassaan mahtavaa. Hatunnosto Tornion päättäjille! Kyllä Läjä Äijälä ja kumppanit ovat patsaansa ansainneet!, iloitsi Vesa  ja muisteli, että TK-patsasryhmän ollessa tuore jäseniä oli reilut 1500.

–  Tornion päättäjille lähetin myös sähköpostia aika ajoin. Niissä  kerroin muun muassa parhaita perusteluita ja innostuneita puheenvuoroja, mitä asian puolesta oli tullut.

Alunperinhän TK:n Läjä Äijälä piti fanien masinoimaa patsashanketta pelkkänä vitsinä ja leukailikin monessakin haastattelussa, että hän haluaa ison kiven keskelle kaupunkia muistuttamaan Torniota TK:stä.

Tänään Läjä saa kunnian paljastaa Särkynyt Lyhty-patsaan. Tilaisuuden avaa valtuuston puheenjohtaja Katri Kulmuni ja avajaispuheen pitää valtuutettu Jan-Mikael Hakomäki. 

Särkynyt Lyhty-taideteos on tehty torniolaisesta teräksestä sekä teräsesineistä ja osista, jotka taiteilijat ovat keränneet ja saaneet lahjoituksina alueen yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. 

” Toivomme, että avajaisiin osallistujat toisivat mukanaan pienen, valkoisen lyhdyn. Tarkoituksena on tilaisuuden lopussa jättää lyhdyt palamaan niille varatulle alueelle. Lyhdyt symboloivat luovuuden tulta ja sitä, että kunnioitamme kaikkia niitä menneitä, olevia ja tulevia ihmisiä, jotka ovat omalla olemisellaan ja työllään tehneet Torniota ja torniolaisuutta tunnetuksi sekä luoneet ikimuistoisia teoksia tai hetkiä persoonansa ja luovuutensa avulla!! ”(Merja Ruth)