Kolumni: Diandrasta Suomen Euroviisuedustaja!

Eilen oli merkittävä päivä. Tasavallan presidentti Tarja Halonen valitsi ja palkitsi Finlandia-palkinnon saajan. En nyt muista voittajaa, sillä en tuntenut häntä, enkä lue kirjoja.

Eilen julkistettiin myös Uuden Musiikin Kilpailun 12 ehdokasta kisaamaan Suomen Euroviisu-edustuksesta. Yritin muistaa meidän edustajaa viime vuodelta, mutta täytyi googlata. Se oli Pernilla Karlsson, joka hävisi parrasvaloista, yhtä nopsaan kuin sinne ilmestyikin, koska ei tullut mieleen.

Vaikka kuuntelen paljon musiikkia, tämän vuoden Euroviisu-nominanteista tunnen vain yhden. Kansakin hänet tuntee eli Diandra Floresin ja kun Colliding Into You – biisikin on hyvä, valinta on selvä. Hän edustaa meitä Malmössä 13.-18. toukokuuta.

Diandra on lahjakas laulajan alku, mutta muutenkin esiintyjänä sellainen, joka vetoaa Suomen kansaan. Hänen esitykset Idolsissa saivat kansan yhtälailla kyyneliin kuin Vain elämää-tähdet eli karismaa ja tunnelataustakin löytyy. Edelliset viisuedustajamme Paradise Oscar ja Bernilla Karlsson olivat liikkeellä vaatimattomuus kaunistaa-pohjalta, mutta Diandran biisissä on vaadittavaa kansainvälisyyttä. Colliding into you pärjää varmasti paljon paremmin kuin vaikkapa oman genrensä meinstriimiä edustanut Waldo`s People-poppoon Self control vuonna 2009.

Minusta Euroviisujen ensisijainen tarkoitus on tarjota tv-katsojille hyvää viihdettä. Suomen edustajankin valinta on ollut aina suosittu tv-ohjelma, mutta en ymmärrä nykyisen uudistuksen pointtia. Sen kyllä käsittäisin, jos  tunnetut artistit esittäisivät kappaleet , mutta kun kyseessä on 11 esiintyjää, joista suurin osa ei ole koskaan edes tv-studiossa käynyt.

Kun katsoo Ruotsin Euroviisu-ehdokkaita, sieltä löytyy hohdokkaita kokeneita artisteja laidasta laitaan. Laulajan iällä tai musiikin genrellä ei ole väliä, vaan kansa saa kuulla niin metallibändi Hammerfallin  Joacim Cansia kuin 67-vuotiasta schlaagerilaulajatar Silvia Vrethammaria.

Myöskään tuomariston näkyvää roolia en UMK-lähetyksissä ymmärrä. Itse katsoin erästä jaksoa viime vuonna, jossa nuori tuomari lateli ohjeita Freemanille, miten pitää lavalla esiintyä, jonka jälkeen mietin, onko reality  tullut viisuihinkin. Tv kiinni ja sen jälkeen Euroviisujen seuraaminen on jäänyt kansainväliseen Euroviisu-finaaliin.

Jos Diandraa ei olisi mukana, tämänvuotinen Uuden Musiikin Kilpailu olisi verrattavissa lähinnä mihin tahansa kisaan, vaikkapa Simerockin bändikisaan.