KIRJA: Poppia Väylän pyörtheistä II on ilmestynyt

Po

Poppia Väylän pyörtheistä osa II on jatko-osa kymmenisen vuotta sitten julkaistulle kirjalle, joka kulki alaotsikolla Välähdyksiä Tornion kevyen musiikin historiasta.

Silloin musiikkityylien ja paikkakuntienkin rajat ylitettiin molemmin puolin, mutta nyt tietoa Tornionlaakson musiikista on kerätty laajemmin.

Kirjan pääpaino on ajassa ja tekijöissä , joista useimmat ovat jo edesmenneitä kuten Erkki Tiesmaa, Olavi Tissari, Paavo Kulju ja Lauri Pyyny, mutta ansaitsevat nimensä historiaan.

Oma lukunsa teoksessa on Aavasaksan ja Tornionjoen vastarannan Luppion ja Mataringin1960- & 1970-lukujen juhannusjuhlilla.

Teoksesta voi lukea Kemissä korttelivahtina toimineen Dallape-muusikon Bruno Laakon ennenjulkaisemattomat Allakka-muistiinpanot Talvisodasta ja poiminnat hänen ensimmäisestä käynnistä Suomessa.

Kirja paljastaa myös, kävikö Aurinkovaaran juhannuksessa todella 20 000 ihmistä, kertoo muutaman Juha Vainion laulun syntyhistorian, kuvaa Paroni Paakkunaisen kertomana Nils-Aslak Valkeapään viimeistä matkaa. Se kertoo lisäksi, kuka kirjoitti klassisimman Tornionjoki-laulun, kuka toi Juri Gagarinin Suomeen, kuka oli Mikael Niemen Vittula-kirjan kitaravirtuoosi Greger ja kuka  oli Laila Kinnusen  ”viimeisten” levyjen  takana.

Nykynimiä, joilla on ura vielä käynnissä, käsitellään vain pintapuolisesti. Heitä edustavat artistit, joilla on side Tornioon – Lordi, Jukka Poika, Läjä, Esa Rautiainen & Zacharius Carls Group.

Rajan ylityksiä tehdään tietysti Kemiin (Tuomo Salmi, Vuokko Hepo-oja) ja Haaparannalle (Karl Erik Thörn, Vilho Suonvieri)kuin Pajalaankin (Jord, Raj-Raj Band, Hasse Alatalo (meänkielellä).

Aiheiden puolesta siinä selvitetään tutkijan otteella haastatteluin ja paikalla olleena myös Tervolan Pohjankaaren vuoden 1972 Sweet-mysteeri , jonka alkutahdit lyötiin Ylivieskassa ja poikkeuksena säännöstä on piipahdus Spede-huumorin alkulähteillä Muoniossa, jossa useat Uuno Turhapuro-jutut syntyivät.

Lapin Radion haastattelu: http://areena.yle.fi/radio/2296196

Kirja on myynnissä TORNION SUOMALAISESSA KIRJAKAUPASSA (+ Tornion Musiikissa) ja 70 muussa kirjakaupassa kautta maan, mutta sitä voi ostaa myös netin kautta kustantajalta tuomo.korteniemi@gmail.com ja minulta arto.junttila@pp.inet.fi hintaan 25€, joka sisältää postikulut.