KINO YLLÄS esittää myös dokumentteja Lapista
Kuun metsan Kaisa

Kaisa

Syksyn elokuvatapaus Kino Ylläs (1.-4.9.) lähenee. Ohjelmaan varmistuu uusia elokuvia harva se päivä ja pitkän elokuvan lisäksi mukana on taas  Lappiin liittyviä dokumenttifilmejä.

Sodankylän elokuvajuhlilla katsojien suosikiksi nousi Katja Gauriloffin Kuun metsän Kaisa, joka nähdään luontokeskus Kellokkaan valkokankaalla lauantaina 3.9. klo 17.

Elokuva kertoo ohjaajan äidinäidinäidin Kaisa Gauriloffin (1884–1980) ja sveitsiläiskirjailija Robert Crottet’in  ystävyydestä. Kaisa oli hyvä kertoja ja opas kolttakulttuuriin, jota Crottet dokumentoi vuosikymmenten ajan, sekä kirjallisesti että filmille. Elokuvassa yhdistetään Robertin vanhaa arkistomateriaalia, eletään arjen elämää, läpikäydään sotaa ja uppoudutaan tarinoiden maailmaan.

Kuun metsän Kaisa on myös kunnianosoitus, kertomus kolttasaamelaisten historiasta, katoavasta kansasta, sillä kieltä puhuvia on enää kolmesataa.

Aivan toisenlaiseen maailmaan vie kanadalaisohjaaja Christy Garlandin Cheer Up, jossa seurataan rovaniemeläisiä  cheerleadereitä. Elokuvan esitys on Kellokkaassa sunnuntaina 4.9. klo 12.00.

– Kun tapasin heidät ensimmäisen kerran, he näyttivät vakavasti sanoen surumielisimmiltä cheerleaderseiltä, jotka olin koskaan nähnyt. Halusin tehdä heistä kuitenkin Ingmar Bergman-tyylisen elokuvan teineille, kertoo ohjaaja pilke silmäkulmassa.

Vaikka Arctic Circle Spirit Ice Queens-joukkueelle elämä ei hymyile, eikä se vastaa mielikuvaa iloisista, huiskua heiluttavista cheerleaderseistä, elokuva osoittaa, että elämä voi siitä huolimatta olla kivaa ja yhdessä tekemisestä ja olemisesta voi saada paljon tärkeämpääkin sisältöä elämään.  Cheerleader ehkä Suomen huonoimmassa kilpajoukkueessa, mutta kaikki eivät ole luotuja voittamaan.

Elokuvan päärooleissa nähdään rovaniemeläiset Aino Selin, Patricia Fisk ja Miia Norvapalo, joiden elämää seurattiin kolmen vuoden ajan.

Cheer Up-elokuvaa on esitetty jo ulkomaisilla festivaaleilla Torontossa, Edinburghissa ja Berliinissä. Suomen ensi-iltaa on suunniteltu Rovaniemelle, mutta Kino Ylläs-tapahtumassa hienon dokumentin näkeminen on ainakin varmaa.

Lappilaisdokumenttien lisäksi on syytä muistaa myös Kino Ylläksen  juontajan Ari Matikaisen ohjaama Sota ja Mielenrauha, joka nähdään lauantaina, 3.9. klo 14.00, niin ikään Kellokkaassa. Elokuva tutkii Suomen sotien jättämiä haavoja. Kuinka monta sukupolvea niiden parantamiseen tarvitaan? Peloista ja traumoista ei sopinut puhua heti sotien jälkeen, eikä oikein myöhemminkään. Elokuva koostuu rintaman ja kodin välillä lähetetyistä kirjeistä sekä päiväkirjamerkinnöistä.

Kino Ylläs-tapahtuman ohjelman täydentymistä voi seurata parhaiten facebookissa, jonne pääset ylläolevaa isoa mainosbanneria klikkaamalla!