Keskenjääneen  ivalolaisräppäri EZKIMON Agentti Sumo-albumin viimeisteli hänen veljensä

Ezkimo-taiteilijanimeä käyttänyt räppäri Mikko Mutenia menehtyi yllättäen kesken uuden musiikin äänitysten kesäkuussa 2015 vain 35-vuotiaana.

Tuolloin puolivalmiiksi jääneen Agentti Sumo-levyn tuottajana toiminut Ezkimon veli Juho ”Juan Muteniac” Mutenia laittoi biisiaihiot pöytälaatikkoonsa ja ajatteli, että nämä laulut jäävät vain hänen ja edesmenneen veljensä yhteiseksi salaisuudeksi. Viime kesänä Mikon kuolemasta tuli kuluneeksi neljä vuotta ja Juho tuli toisiin ajatuksiin.

-Aiemmin tuntui todella pahalta yrittää tarttua tähän projektiin, mutta nyt mun mielestä oli vaan mahtavaa kuulla Mikon ääntä ja tehdä töitä meidän yhteisen jutun kanssa. Ennen tämä projekti edusti mulle surua ja menetystä, nyt tein tätä ilon kautta ja sain tästä tosi paljon itsekin. Tämä oli myös mulle henkilökohtainen matka ja tämän meidän yhteisen jutun vieminen loppuun oli tosi vapauttava kokemus, Juho kertoo ja jatkaa:

– Ainoan sisaruksen menettäminen on käsittämättömän hirveä kokemus, mutta vastoinkäymisiä on kaikkien tiellä ja hyväksymällä mitä elämässä tapahtuu voit perspektiivien muuttuessa nauttia elämästä joskus enemmän, kuin koskaan ennen. Kun käyt tosi pimeässä, näet valon vielä kirkkaampana.

Juho haluaakin  omistaa Agentti Sumo- albumin kaikille, jotka on menettäneet sisaruksen. Levyltä on julkaistu kaksi singleä, Ajan henki (feat. Anssi Kela) sekä Nyt ja aina (feat. Paleface, Brädi, Joniveli & Skandaali). Siitä on prässätty myös vinyylipainos, joka julkaistaan ensi perjantaina 8. toukokuuta.

Ezkimo tunkeutui suomalaisen hiphop-väen tietoisuuteen 2000-luvun alkussa, jolloin hän julkaisi kultalevyyn oikeuttaneen esikoisalbuminsa Iso E. Hänet muistetaan myös kokoonpanoista Rockin’ da North ja Royal Family sekä vierailustaan megamenestyksellä Pikku G:n Räjähdysvaara -albumilla.