Levyarvio: KEPA HÄRKÖNEN soittaa värit mustavalkotelevisioon

KEPA HÄRKÖNEN Spicy Tales & Spacey Tones (Ramasound)

Pitkään rovaniemeläislähtöiseltä kitaristi Kepa Härköseltä on odotettu omaa juttua ja nyt kun Spicy Tales & Spacey Tones soi levylautasella, ekana tulee toteamus: Tempun teit, yllätit!  Mutta kun tarkemmin ajattelee. Näinhän se piti mennä, kepamaisen tyylikkäästi.

Kepa on tullut tutuksi useista oululaisbändeistä ja Robban Hagnäsin projekteista, mutta allekirjoittaneella ensikohtaaminen tapahtui 1990-luvulla Rovaniemen Roots`N River Blues-festivaalien Allstars-jameissa. Hän soitti silloin Wristshakersissä. Yhtye teki  jameissa monesti esityön eli lämmitti Pohjanhovin saunan ja ulkolaisvieraitten  ei tarvinnut muuta kuin nauttia hyvistä löylyistä.

Härkösestä piirtyi kuva kitaristista, jossa oli paljon samaa kuin Fabulous Thunderbirdsien Jimmie Vaughanissa ja se vielä vahvistui kun Wristshakers latasi 1996 markkinoille brittiläisen Otis Grandin tuottaman Can you play this?-albumin, yhden Lappi-bluesin tärkeistä levyistä.

Kepa ja Jimmie ovat molemmat nöyriä soittomiehiä, eivät turhia kiilaa ja poseraa. Sen minkä soittavat, tekevät vähäeleisen tyylikkäästi ja ottavat vastuuta taidolla.

Kepan ensimmäinen soolo Spicy Tales & Spacey Tones on nautittavaa kuultavaa. Hän on liikkeellä edelleen musiikin ehdoilla. Härkönen on tehnyt muinaiskaivauksia ajalta, jolloin väritelevisio ei vielä näkynyt  ja värit piti tehdä soittamalla. Kepan kitarainstrumentaaleissa 1950-ja 1960-lukujen maailma piirtyy silmien eteen muun muassa mustavalkotelevision ensimmäiset kuvat avaruudesta  ja sarjat Kolmas mies ja Bonanza ja niiden musiikki.

Kepan vintage-vaikutteet tulevat enempi rapakon takaa ja Englannista. Musassa ei soi saunavihta, ei letkajenkka, ei Satumaa, vaikka musiikki surffaakin rytmistä toiseen. Erityisen hyvin Kepan kappaleisiin istuvat koskettimet ja paikoin Pekka Gröhn loihtiikin esiin Georgie Fame- ja Graham Bond-tyyliin Vespa-armeijan, joka lehahtaa kuin joutsenparvi korpilammelta.

Sympaattisten ja perinnetietoisten Wentus Blues Bandin soittajien kanssa Kepalla on helppo tehdä kestävää musaa. Pekan lisäksi levyllä kuullaan basisti Robban Hagnäsiä ja rumpali Daniel Hjerppeä.

Spicy Tales & Spacey Tones on tasapainoinen kokonaisuus, jossa ei lähdetä sekoittamaan pakkaa jollain Link Wray-revittelyillä, vaan jätetään kuulija odottamaan Kepa Härkösen seuravaa yllätysliikettä.

Arto Junttila