Kemiläislähtöisen Tommi E. Virtasen TUHANSIEN RAITOJEN MIEHET-dokkari ensi-illassa!

TOMMI E. VIRTANEN

Suomalaisten studiomuusikoiden kultakausi alkoi 1960-luvulla ja kesti 1990-luvun vaihteeseen. Studioiden ydinbändiksi muodostui joukko huippuammattilaisia, jotka soittivat valtaosan päivän iskelmistä ja kaikki tuottajat halusivat heitä käyttää. Olemme kaikki kuulleet heidän soittoaan lukemattomilla hittilevyillä, mutta muusikot itse ovat jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi.

Heistä kertoo Tommi E. Virtasen dokumenttielokuva Tuhansien raitojen miehet – Suomen kompin tarina, joka saa ensi-iltansa helsinkiläisessä G Livelabissa 26.10. klo 21. Elokuva on tehty yhteistyössä Yleisradion kanssa, joka tulee esittämään dokumentin myöhemmin syksyllä.

Suomalaisten studioässien avuihin kuuluivat koko populaarimuusikin tyylikirjon hallinta ja erinomainen nuotinlukutaito. Kapellimestarien käsissä nämä rautaiset ammattilaiset olivat kuin muovailuvahaa, jotka luovuudellaan pystyivät tarjoilemaan aina kulloiseenkin levytykseen tarvittavat soundit ja kompit.

Musiikkidokumentissa Suomen kompiksi itseään nimittänyt ydinryhmä kokoontuu yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen studioon soittamaan ja tarinoimaan. Pääosissa nähdään tuhansilla levyillä soittaneet studioketut: rumpali Tapani ”Nappi” Ikonen, basisti Heikki ”Häkä” Virtanen, kosketinsoittaja Olli ”Puppe” Ahvenlahti, kitaristi Juha Björninen, rumpali Vesa Aaltonen sekä kitaristi Janne Louhivuori, joka vastaa myös dokumentin musiikin tuotannosta ja orkesterin johdosta.

Elokuvassa tärkeä rooli on myös legendaarisella kitaristilla Heikki Laurilalla, jonka ykkösasema Gramexin soitettujen raitojen listalla on ollut pitkään täysin lyömätön. Eläkepäiviään viettävä 83-vuotias Laurila tavataan hänen nykyisessä kodissaan Nizzassa.

Elokuvassa ovat mukana myös taustalaulajien eliittiin kuuluneet Torniossa syntymässä käynyt Irma Tapio  ja Marjo-Riitta Kervinen. Heidän äänensä on jokaiselle suomalaiselle tuttu lukemattomien hittien ja mainosten kuoroista. Komppiryhmissä naisia ei vielä tuolloin nähty.

Ääneen pääsevät myös pitkän linjan äänittäjät Rovaniemellä ja Kemissä varttunut Risto Hemmi ja Hämis Hämäläinen sekä kapellimestarit Markku Johansson, Esa Nieminen ja Kassu Halonen.

Tämän hetken yhden käytetyimmän studiomuusikon, Anssi Nykäsen, tarinankertojan kyvyt pääsevät myös esille tässä elokuvassa. Nykäsen tanakka komppi on tahdittanut tuhansia iskelmiä ja rockbiisejä 1980-luvulta lähtien.

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut musiikkijournalisti Tommi E. Virtanen, jonka aiempiin töihin lukeutuu useita tv-dokumentteja, ensimmäisenä niistä Sonata Arctican tarina sekä kirjoja muun muassa Jope Ruonansuusta.

Kuvauksesta vastaa Jani Kumpulainen, leikkauksesta Antti Tuomikoski ja äänisuunnittelusta Jukka Nurmela. Elokuvan on tuottanut Jouko Aaltonen ja Illume Oy, ja sitä ovat rahoittaneet Musiikin edistämissäätiö ja Muusikkojen liitto.

LUE myös VP-arkistohaastattelut: Tommi E. Virtanen   &  Risto Hemmi