Kalottjazziin blueskuningatar ERJA LYYTINEN, maailmanmusiikkia ja pari muuttujaa
erja16

Erja Lyytinen

Suomalaisen bluesin ykkösnimi Erja Lyytinen on tulevan kesän Kalottjazz & Bluesin vetonaula. Lady on niittänyt viime ajat kansainvälistä mainetta ja esiintynyt kotimaassa loppuunmyydyille konserttisaleille. Bluesin suosio tuntuu olevan vihdoinkin hyvässä nosteessa, joten ei epäilystä, Erja hurmaa ja tyrmää tulevan kesän festivaaliväen.

Torniossa ja Haaparannalla juhlittava Kalottjazz & Blues  soi  1.-2. heinäkuuta eli festivaali puristetaan nyt neljästä  kahteen hektiseen tapahtumapäivään, jolloin rytmimusiikki soi aamusta iltaan  toreilla, lavoilla, terasseilla ja  kirkossa! 

Avajaiskonsertti pidetään kuten aiemminkin Tornion Musiikkitalolla, Night Music Alatornion kirkossa ja Blues Night Haaparannan Folkets Husillä, mutta pakkaa sekoitetaan aikatavalla. Nyt Kalottjazz & Blues lyö kättä Umpitunnelin kanssa ja Pikisaaren piknik-konsertti järjestetään  ravintolan ulkolavalla Tornionjoen rannalla.

Umpparin lavalla esiintyvät ainakin Norrbotten Big Band solistinaan Josefin Lindstrand ja jazzin huippukombo; Hans Olding, Jaska Lukkarinen, Mats Wellin ja Manuel Dunkel.

Uusi esiintymispaikka on myös Haaparannan puisto, jonne järjestetään oma World Music-tapahtuma. Aikanaan maailmanmusiikin pohjoisen supertähden Mari Boinen vierailu Kalottjazzissa oli ikimuistoinen ja ilolla tervehtii  pienen tauon jälkeen saamelaispohjaisen musiikin paluuta juhlille  Angelien myötä. Ulla ja Tuuni Länsman keikkailevat harvakseltaan, joten mielenkiinnolla odottaa heidän esiintymistään. Väriä tapahtumaan tuo myös senegalilaiseen mbalaxiin musiikkinsa perustava SouSou & Maher-duo. Tiukasti tätä päivää taas on Haaparannan, Juoksengin ja Överkalixin pakolaismuusikoista koottu yhtye, joka esittää arabialaispainotteista musiikkia.

Haaparannan Blues Nightissa kuullaan Erja Lyytisen lisäksi ainakin kitaratornado Knucklebone Oscarin johtamaa White Knucles trioa ja jatkoja vietetään sitten Pondessa, jossa viihdyttää ” Kourilehdon Clapton” argentiinalaislähtöinen Saverio Maccne bändeineen.

Vaikka osa esiintyjänimistä on vielä paljastamatta, voisi todeta tässä vaiheessa erästä (toivottavasti Kalottjazzissa joskus esiintyvää) Sultans-kitaristia lainaten: ”Pikkusen hyvä!”