Kalottjazz & Blues täyttää 30 vuotta! Mukana mm. Iiro Rantala, Dave, M.A. Numminen, Severi Pyysalo & Bill Öhrström
Iiro-Rantala-

IIRO RANTALA

Kalottjazz & blues soi  27. – 30.6  jo kolmannenkymmenennen kerran!  

Kalott13

Juhlat avataan torstaina  27. kesäkuuta komeasti  Iiro Rantala String Trion myötä.Kansainvälistä mainetta niittäneen pianistimme lisäksi ryhmässä soittaa puolalainen viulisti Adam Baldych  ja kroatialaislähtöinen sellisti Asja Vacic. Tunnusomaista heidän musiikilleen ovat  kauniit melodiat sekä virtuoosimaiset improvisaatiot. 

davelindholmdobro

DAVE LINDHOLM

Perjantain Haaparannan Blues Night aloitetaan Dave  Lindholmin yhden miehen showlla. Hän on  äkta  bluesmies ja  omaa sekä rouhevan että myös herkän fiilistelyn.

Red Hot Delta Fusion soittaa extaattista maalaisbluesia, johon on lisätty mausteita niin polskasta, sottiisista kuin intialaisesta, arabialaisesta ja jamaikalaisestakin musiikista. Ilta päätetään Micke Björklöfin ja Bluestripin menevään tahtiin.

 Pikisaaren lauantain konsertti tarjoaa monipuolisen ohjelmakokonaisuuden. Pop ja Jazz Konservatorio Lappian opiskelijoiden tribuutti säveltäjä ja jazzbasisti Pekka Pohjolalle aloittaa pääkonsertin. Pohjolaa kutsutaan suomalaisen rockjazzin tärkeimmäksi tekijäksi. Hän  soitti muun muassa Wigwamissa ja Made in Swedenissä, mutta tunnettiin parhaiten omista soolotöistään.

SeveriPyysalo

SEVERI PYYSALO

Vibrafonisti Severi Pyysalo aloitti karriäärinsä soittamalla ensimmäisillä Kalottjazz & Blues festivaaleilla 30 vuotta sitten. Hän saapuu juhlimaan 30 vuotista uraansa festivaalin pääestradille yhdessä kitaristi Niklas Winterin ja basisti Jesper Bodilsenin kanssa.

Pääkonsertin kolmas artisti Miriam Aidaa menestys on vienyt ympäri Ruotsia sekä kansainvälisille jazz-areenoille. Häntä luonnehditaan monipuoliseksi artistiksi, joka trionsa kanssa luo kuvia äänillä, jossa akustinen kitara ja lyömäsoittimet varioivat dynaamisesti aina varovaisesta kuiskauksesta karnevaalitunnelmaan.

The Modern Sound Chicagosta päättää Pikisaaren lauantain. Rockabilly, klassinen blues, hot jazz, western swing ja kaikki siltä väliltä on tämän pienen suuren yhtyeen erikoisalaa. He poikkeavat muista nostalgiabändeistä siinä että he käsittelevät raikkaasti vanhoja 1930-, 1940- ja 1950-lukujen kappaleita. He ovat sitä mieltä että – great music is great music. 

Sunnuntain Pikisaari-piknikin aloittaa HERD & Aili Ikonen. Kokoonpano esittää suomalaisia jazziskelmän helmiä niiden kultavuosilta. Israelilaissyntyinen Shai Maestro   ja vie taas aivan eri maailmoihin. Yhtyeensä kanssa hän esittää maailmanmusiikkia, jossa sekoittuvat orientaaliset, latinalais-amerikkalaiset vaikutteet jazziin ja klassiseen musiikkiin. 

manummisen_uusrahvaanomaisen_jatsiorkesterin_par-21338946-frntl

M.A. NUMMINEN

Konsertti huipentuu M.A Nummisen   Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin sulosäveliin. Yhtyeessä vaikuttavat vanhat herrat pianisti Jani Uhlenius, hanuristi Pedro Hietanen sekä basisti Pekka Sarmanto

Klubeissa myös tapahtuu. Vasta avattu ravintola Haaparannalla Ponde bar & kök järjestää  ensimmäisen klubi-illan torstaina. Piittimeläisyhtye  The Chickpeas Band esittää kolmen naisäänen voimin ”scandicanaa”, joka tietysti on mukaelma americanasta skandinaavisin painotuksin. Lauantai-iltana taas Haaparannan kaupunginhotellissa esiintyy Jukka Tolonen Bandistäkin tuttu huikea laulaja-huuliharpisti Bill Öhrström  yhtyeensä kanssa. Illan housebändiä  ja jameja johtaa Niklas Winter. 

Festivaali päätetään perinteiseen tapaan ravintola Kerholla Torniossa  sunnuntai iltana Mopocop in toimesta. Yhtye koostuu koulutetuista, kokeneista, ja eteenpäin pyrkivistä muusikoista.

Luonnollisesti Kalottjazz & Bluesin ohjelmassa on myös perinteinen kirkkokonsertti, tällä kertaa Alatornion kirkossa. Virsien Virtaa-konsertissa  Jukka Perko ja hänen Avara–yhtyeensä; kitaristi Teemu Viinikainen ja rumpali Teppo Mäkynen esittävät  hengellistä musiikkia  uudella tavalla, mutta traditioita kunnioittaen. 

Festivaalin yhteydessä 30-vuotisjuhlan kunniaksi, on  esillä myös vanhoja valokuvia ja lähes kaikki nostalgiset julisteet tapahtuman historian ajalta. Kalottjazz & Blues T-paitaa ja muita tuotteita koristavat  haaparantalaislähtöisen menestyneen tekstiilitaiteilija Susanna Sivosen värikkäät kuvitukset.