KALOTTJAZZ & BLUES 2019…ja lisää taitavia laulajattaria

LISA NILSSON

Enää pari viikkoa aikaa, kun länsirajalla soi 36. Kalottjazz & Blues.  Kun naiset ovat festivaalin pykänneet pystyyn, se myös  kuuluu ja hyvä niin, sillä maittavan monipuolisen kattauksen ovat saaneet aikaiseksi.   Aiemmin Väylän Pyörre on jo esitellyt lukijoille  Marjo Leinosen (feat. Jukka Orma) ja   Nina Tapion , muttei sovi myöskään unohtaa menestyneitä, vahvoja laulajattaria Lisa Nilssonia ja Emma Salokoskea.

Rohkeimmat ruotsalaiskriitikot ovat nimenneet  Lisa Nilssonin Monica Zetterlundin manttelinperijäksi. Parhaiten hänet tunnetaan Mauro Scoccon tuottamasta pophitistä Himlen runt hörnet vuodelta 1992, mutta tuon jälkeen hänet on opittu tuntemaan myös  jazzin, soulin ja latinalaisamerikkalaisen musiikin; brasilialaisen samban ja bossanovan tulkkina.

Kalottjazzissa kuullaan laaja kirjo lauluja Lisan  uran varrelta. Omien kappaleiden lisäksi myös muun muassa Donny Hathawaytä, Burt Bacharachia ja Michel Legrandia. Häntä säestää Norrbotten Big Band.

EMMA SALOKOSKI

Nilsson lasketaan Ruotsin parhaiden joukkoon, eikä ole sattumaa, että Lisalle soitetaan, kun tarvitaan  varmaa laulajaa  kuninkaallisiin häihin tai hautajaisiin.  Kotimaansa lisäksi  Lisa on suosittu Tanskassa, onpa tuttu suomalaisillekin tehtyään edesmenneen Aki Sirkesalon kanssa dueton Mysteriet.

Voi melkein sanoa, että tämän vuoden juhlilla naiset laulaa ja miehet komppaa. Emma Salokoskella on kovin komppaaja taustallaan, Ilmiliekki-kvartetti, jonka riveistä löytyvät muun muassa trumpetisti Verneri Pohjola ja kosketinsoittaja Tuomo Prättälä. Tällä kerralla mennään kuitenkin  Emman ehdoilla ja ohjelmisto pohjaa hänen  levyynsä Ligger du fortfarande i sängen!, joka  koostuu suomenruotsalaisiin ja ruotsalaisiin runoihin sävelletyistä kappaleista.

Lyyrinen ote on myös jazzkonkari Sid Hillen Foreign Friends-yhtyeellä.  Jännä kuulla, miten turkkilaislaulaja Anni Elif Egecioglulta ja yhtyeeltä taipuu jazzpoljennolla  supisuomalainen Suvivirsi, J. Karjalaisen Sankarit  tai viisubiisimme Hard rock hallelujah.

Paljon muutakin mielenkiintoista on luvassa, mutta Kalottjazz & Bluesin nuoriso-osastosta vielä vähäsen. Kärkenä on tietenkin, jo kolme albumia julkaissut Milo & Moses, mutta  Lappian soittajien lisäksi nyt on mukana myös Piteåssa musiikkioppinsa saaneita soittajia, jotka esiintyvät nimellä  Fyra glada musikanter.

TornioHaaparannan yhteistyö Piteån kanssa  on enemmän kuin kannatettavaa, sillä kaupunki on tuottanut runsaasti lahjakkaita muusikoita Ruotsin musiikkielämän kärkeen.

Radiotoimittajana Piteåssa toiminut  Janne Niska muistaa yhdeltä istumalta suuren joukon kaupungissa musiikillisen ensioppinsa saaneita. Ensimmäisenä Kornet-yhtyeen ja siitä pianisti Stefan Nilssonin ja kitaristi Stefan ”Pygge” Björklundin, sitten Bo Kaspers Orkesterin laulajan Bo Sundströmin, basisti Petter Olofssonin  Norbottens Big Bandistä, joka on soittanut myös Movitsissä, kun se löi läpi USA:ssa  2009, brittibändi Glasvegasin rumpali  Jonna Löfgrenin, joka on soittanut myös Hurulan ja Anna Terheimin kanssa, rumpali Åke Sundqvistin, joka on soittanut kaikkien kanssa: ABBA , Mats Ronander, Eva Dahlgren, Raj Montana Band, Jerry Williams, Tomas Ledin, Sanne Salomonsen, Kim Larsen, Low Budget Blues Band, Roffe Wikström jne.

Jos Piteålla on vankat musiikkiperinteet,  perinteet velvoittavat myös Kalottjazz & Bluesia. Ei kuitenkaan museoiduta, vaan pyritään aina kokeilemaan jotain uutta. Uusi sukupolvi hakee omaa ääntään ja toivotaan, että hyvin käy ja rajalla festataan vielä pitkään.

Ps. Blues Nightissa myös mukana,,,