Kalottjazz & Blues 2019: Alkuvoimaiset MARJO LEINONEN ja JUKKA ORMA bluesillan myrkynkeittäjinä

Veret seisauttavista esiintymisistään tunnettu Marjo Leinonen  antaa lavalla aina kaikkensa. Hän ei jätä  kuulijaansa koskaan kylmäksi ja  kun Kalottjazzin Blues Nightissa 28.6 rinnalle asettuu  vielä Sielun Veljissä  suureen suosioon noussut kitaristi Jukka Orma,  showsta  Big Feet & LaLa-bändin kanssa  ei taatusti ehtaa latinkia tule puuttumaan!

Kajaanilaissyntyisestä  Marjo Leinosesta (s. 1966) piti tulla tanssija tai näyttelijä, mutta tulikin karsimaattinen laulaja. Aina esiintymisestä pitänyt Marjo lauloi Helka-tytöissä ja Kajaanin teatteriin hänet keksi Mottle Skronkle-yhtyeestä tuttu ohjaaja Hannu Raatikainen, mutta Helsinkiin muutettuaan, hän pyöri paljon Lepakossa  ja laulaminen vei kaikesta voiton.

Meillä oli ollut Muska ja Maarit, mutta  juurevasti hikistä rockia, funkkia ja bluesia Janis Jopliin-tyyliin laulava artisti oli uupunut. Kolmekymmentä vuotta sitten  huutoon vastattiin. Smack-yhtyeen Rane Raitsikka esitteli Marjon  Balls-yhtyeelle ja se oli menoa. Läpimurto ja käyntikortti keikkamarkkinoille oli esikoisalbumi Drunkfish.

Omien bändien lisäksi monipuolisen uran luonut Leinonen on laulanut paljon myös  muiden levyillä,  esimerkkeinä vain Agents,  Pedro’s Heavy Gentlemen, Eternal Erection ja The Flaming Sideburns. Vaikka hän laulaakin mieluiten englanniksi, hänen suomenkielisistä tulkinnoista monen mieleen ovat  varmasti jääneet, pieniksi hiteiksi muodostuneet  Kuihtuu kesäinen maa ja Miljoonan markan pakarat.

Toki näyttelijän ammatistakin haaveillut Marjo  on päässyt toteuttamaan itseään. Hän on näytellyt toista pääosaa Mika Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa Zombie ja Kummitusjuna  ja esiintynyt  Helsingissä muun muassa Leiber-Stoller-kaksikon lauluihin perustuvassa Stand By Me-musikaalissa ja pääosassa Susanna Haaviston kirjoittamassa näytelmässä  Janis – eräs rocklegenda.

Marjon ja kitaristi Jukka Orman tiet kohtasivat ensi kerran jo  kolmekymmentä vuotta sitten ja nyt he esiintyvät yhdessä Tornion festivaaliteltassa yhtyenimen Big Feet & LaLa alla, jonka rytmiryhmässä bassoa soittaa Mikko Murtomaa ja rumpuja Sami Vettenranta. He esittävät mustan rytmimusiikin klassikkoita ja Pet-albuminsa kappaleita, jotka ovat Orman kynästä.

Jukka on ehtinyt soittaa vuosien varrella myös mitä erilaisimpien muusikoiden kuten Rauli ” Badding” Somerjoen, Edward Vesalan, Remun, Raoul Björkenheimin, Jim Pembroken, M.A. Nummisen, Kojon ja Otto Donnerin kanssa. Yhtyeistä Sielun Veljien lisäksi mainittakoon Hassisen Kone ja Madame George.

Muut Blues Night-esiintyjät ovat äskettäin 10-vuotistaipaleensa kunniaksi neljännen studioalbuminsa julkaissut Lena & The Slide Brothers ja pitkän linjan bluesmies Dr. Helander Third Ward-yhtyeensä kanssa, vierailijaana huuliharpisti Little Willie Mehto. (AJ)