Kalottjazz & Blues 2019: NINA TAPION isoisä oli rakentamassa Neljän tuulen tietä!

NINA TAPIO

Nina Tapio on yksi Suomen työllistetyimpiä laulajattaria. Tänään hän on kiireinen Linnanmäen Uuden Iloisen Teattein revyyssä Herkkua kuin heinänteko, eilen hän loisti Mamma Mia-musikaalissa Helsingin Messukeskuksessa ja milloin hän on keikalla Säädyttömät-yhtyeen toisena solistina, sodankyläläislähtöisen Antti Paavilaisen kanssa (x-Jean S) ja milloin laulamassa studiossa tunnetuille artisteille taustoja.

Musikaalisuutensa Nina on perinyt äidiltään Irmalta, joka on yksi Suomen eniten levyttäneitä studiolaulajia. Irma syntyi Torniossa ja vietti kolme ensimmäistä vuotta rajakaupungissa. Hänen isänsä  oli  TVH:n hommissa ja vuosina 1941-1951 rakentamassa Neljän tuulen tietä Torniosta Muonion kautta Enontekiölle. Sukua heillä ei ole Tornion seudulla.

Nina Tapion läpimurto tapahtui Taikapeili-yhtyeessä yhdessä Hanna-Riikka Siitosen kanssa Abban ja Ace of Basen innoittamana.  Taikapeilin menestysvuodet olivat 1994-1995 ja heidän suurin hittinsä oli Jos sulla on toinen. Yhtye palkittiin myös Emma-palkinnolla. He olivat tutustuneet   toisiinsa opiskellessaan Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa  ja he pitivät yhtä Hanna-Riikan kanssa hänen viimevuotiseen kuolemaansa asti, jolloin hän menehtyi syöpään 47-vuotiaana.

Kalottjazz & Bluesin kirkkokonsertissa 29.6. klo 21.00 Alatornion kirkossa, Ninaa säestävät  Petri Somer (piano) ja  Heikki Pohto (puhaltimet). Samat miehet soittivat Ninan taustalla Töölön kirkossa, kun hän jätti viimeiset jäähyväiset  Hanna-Riikalle Johanna Kurkelan tunnetuksi tekemällä laululla  Prinsessalle. Hautajaisissa hän kohtasi myös Kristian Maukosen, Taikapeilin suurimman hitin tekijän, jonka kanssa  Nina levytti viime vuoden lopulla laulun Joutsenet joella, jonka hän omisti hänen sydänystävälleen.

Koulutukseltaan Nina on laulunopettaja. Taikapeilin jälkeen hän on laulanut muun muassa kansainvälistä mainetta niittäneessä Adiemus- yhtyeessä.  Vuonna 2005 Nina edusti myös Suomea Geir Rönningin taustakuorossa Eurovision laulukilpailuissa kappaleella Why. Hän on toiminut myös Idols-kilpailun tuomarina, piirrettyjen elokuvien ääninäyttelijänä, kesäteattereissa  ja tehnyt paljon paljon muuta.

www.kalottjazzblues.net