Kaj Wallin soitti basson Ann-Christinen alkuperäiseen Meren rantaan-lauluun

Pepe, Kaj Wallin ja Danny 2012

Yksi 1960-luvun merkittävimmistä popmuusikoista Kaj Wallin soitti 1960-luvulla sellaisissa yhtyeissä kuin  The Islanders, Beatmakers, Jormas ja Caj Incorporated.

Kaj tervehtii ilolla Ann-Christinen paluuta studioon Katja Lukinin kanssa yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Ann-Christinen Meren rantaan-laulussa Wallin soitti bassoa, kun se ensi kerran levytettiin vuonna 1965.

– Kappale  merkattiin levyetikettiin kyllä Esko Linnavallin yhtyeen nimiin, mutta todellisuudessa Ann-Christinen taustalla soitimme me, the Islanders, Wallin paljastaa.

Ann-Christinen Meren rantaan-sinkun toiselle puolelle tuli tuolloin laulu Työtä tahdo tehdä en. Molemmat kappaleet Ann-Christine lauloi levylle myös niiden alkuperäiskielellä eli englanniksi. See see rider & Never gonna work- sinkku julkaisiinkin muun muassa Länsi-Saksassa, Tsekkoslovakiassa ja Italiassa.

Kaj kehoittaakin kuuntelemaan esimerkiksi Islanders-rumpali Kurre Matssonin soittoa, jonka tyylistä ei voi erehtyä. Sinkun lisäksi hän nostaa esimerkiksi  YouTubesta Ann- Christinen Coming home baby ja Right now-biisit, jotka nekin on merkattu virheellisesti, nyt Renegadesin nimiin, vaikka heidän panos kuuluu vain taustakuorossa.

Paljon virheitä. Ihmetyttääkin onko suomalaisen rockin historiankirjoitus todella näin hataralla pohjalla?

– On paljonkin faktoja, joita ei ole julkaistu ja kertomuksia jotka monistakin inhimmillisistä syistä ovat muuttaneet muotoa ja oikeellisuutta. Kuka lie katsellut asioita mistäkin perspektiivistä ja muistikin on aikamoinen epeli.

– Lopetin juuri äsken pitkän puhelun Firstin Lefa Kiviharjun kanssa, jossa muistelimme asioita, joista monellakaan ei ole tietoa saatikka, että media olisi ollut niistä kiinnostunut 1960-luvulla. Toki Seppo Bruun, Markku Veijalainen, Erkki Pälli ja Antti Einiö ovat hyvin raportoineet tuota aikaa , mutta ei heilläkään ole sitä tosi insidetietoa merkittävistä tapahtumien kulkuun vaikuttaneista asioista tai erilaisista ajan teknisistä jutuista, Kaj tietää.

The Islanders oli suomalaisen popin pioneeriyhtye. Se  perustettiin 1962 kesällä  ja alkuperäiskokoonpanon muodostivat  Pepe Willberg , Kaj Wallin , Hasse Walli ja Stig Selin.

– The Islanders eli saarelaiset. Kaikki perustajat, paitsi Hasse, olimme Lauttasaaresta. Siitä nimi. Me aloitettiin rautalankamusalla ja nimenomaan Shadows- biiseillä ja sittemmin levytettiin useitten artistien kanssa Ann-Christinen lisäksi muun muassa Dannyn , Ankin, Andy Einiön ja Kari Kuuvan kanssa. Olimme myös monien ulkomaisten artistien taustabändinä Suomessa, vahvistettuna puhaltimilla.

Kaj Wallin pääsi the Islandersin mukana myös kiertämään ensi kertaa Lappia vuonna 1964 . Danny oli silloin yhtyeen vokalisti.

– Sieltäpäin on paljonkin muistoja ja kerrottavaa. Tapahtui vaan niin paljon uutta ja uskomatonta koko ajan ettei tahdo muistaa muuta kuin, että tuntui kuin olisi istunut raketissa joka kiihdytti aivot takaraivoon, Kaj naurahtaa.

– Muistan erityisesti sen uskomattoman kuivan ja narisevan lumen sekä tosi kylmän siniharmaan päivien kajon , ja kun ajettiin, oli kuin unien maassa olisi liikkunut loputtomilta tuntuvia ajattomia taipaleita.

– Pohjoisin paikka muistaakseni oli Ivalo, missä esiinnyttiin. Talvella pakkasta oli yli -40 , mutta punainen iso Ford farmari toimi hyvin. Siinä oli iso V8 kone ja eikun akku aina lämpimään yöksi ja niin se hörähti käyntiin kuin ei pakkasta olisikaan.

– Minä olin se joka aina joutui ajamaan mutta kun Pepe oli juuri saanut kortin ennen kyseistä talvikiertuettamme halusi hän välttämättä ajaa siellä pohjoisessa vaikka hänellä ei ollut vielä riittävää kokemusta moisista lumikeleistä ison ja painavan auton kanssa.

– Sittenhän sitä löydettiin itsemme syvältä hangesta, mutta onneksi ei tapahtunut mitään vakavaa. Pepeä tämä tapahtuma nauratti hillittömästi , mutta silloinen rumpalimme Kurre Mattson oli ulosajosta tosi vihainen. Hän oli ollut aikoinaan hyvin vakavassa auto-onnettomuudessa ja hän halusi aina ehdottomasti että minä ajan.

Kaj Wallinilla on paljon mielenkiintoista kerrottavaa  Suomi-rockin alkuhämärästä, jota ei kirjoista löydy. Kun vielä koko the Islanders on hyvissä voimissa, herätkää rockkirjailijat, sillä on viimeinen hetki ottaa tarinat talteen. Myös soitto porukalta yhä sujuu. Se kuultiin viimeksi Pepe 50v-tien päällä-juhlakonsertissa 18.10.2012, joka toivottavasti piakkoin saadaan myös tv-ruutuihin.

Englanninkieliseen sinkku-versioon, Esko Linnavallin yhtye on onneksi korjattu Islandersiksi.

The Islanders soittaa ja Renegades laulaa köörit