KAI-JORMA, Lappi-lofia Tapojärveltä

Kai-Jorma ja Remus

Kai-Jorma (Lompolojärvi) on muoniolainen muusikko ja kuvataiteilija. Hänen uusi Remus Animatronik -levy julkaistaan ystävänpäivänä ja julkkarijuhlia vietetään Konfuusio-festivaaleilla Konepajasalissa Helsingissä 15. helmikuuta.

Lappi-lofia ja mosaiikkimusiikkia sisältävän Remus Animatronik -albumin Kai-Jorma teki yhteistyössä koiransa Remuksen kanssa. Ihminen ja koira lyövät kättä ja tassua yhteen konemusiikin ja akustisten instrumenttien kanssa ja kertovat tarinan koiran elämästä pienessä Tapojärven kylässä tarunhohtoisessa Luoteis-Lapissa.

Ihmisen yhteenkuulumisen tarpeesta on kirjoitettu ja sanottu paljon, mutta koskaan ennen siitä ei ole laulettu niin kuin Kai-Jorman uudella levyllä. Remus Animatronik on nimittäin ihmisen ja koiran yhteiseloon koiran näkökulman tuova duo-levy. Kauneimmillaan nämä äänet yhdistyvät upeiden sovitusten päälle kertomaan tarinaa kahden laumaeläimen liitosta.

Kai-Jorman musiikin keskiössä ovat oivaltavat tekstit ja sovitukset, jotka yhdistyvät oudonkauniisiin melodioihin, mutta juuri kun kuulija tuudittautuu niihin, musiikki yllättää ja vaihtaa suuntaa.

Näistä elementeistä koostuva musiikki haastaa kuulijan havainnoimaan ja tulkitsemaan, kuuntelemaan. Kai-Jorman kuuntelu ei kuitenkaan ole itsekoottavien huonekalujen kasaamista. Se on Gaudin arkkitehtuuria. On palkitsevaa vaellella ja pohtia kokonaisuutta. Toisaalta voi vain istua alas ja nauttia kauniista yksityiskohdista.

Valitse siis oma tapasi ja selvitä kuka on Remus Animatronik: ”Rinnallain mekaaninen, mutta silti muisto vain, halaan ja päästän irti. Voiman saat, heräät henkiin ja nouset uudestaan. Mekaaninen, mutta silti yhtä rakas kuin aina ennenkin.”

Helsingin levyjulkkareiden jatkeeksi Kai-Jorma järjestää taidenäyttelyn Tampereen Romu & Randomiin, jossa esillä 24.2.-8.3 muun muassa hänen printtejä ja tussitöitä.